petak, 17. travnja 2015.

Napravljena najveća Begova čorba na svijetu

Danas je u Sarajevu napravljena najveća begova čorba u svijetu, teška 4.126 kilograma čime je oboren Guinnessov rekord, javlja Anadolu Agency (AA).
Kuhanje čorbe okončano je u poslijepodnevnim, a njeno pravljenje je započelo u ranim jutarnjim satima. Begova čorba se kuhala u loncu prečnika dva i po, te jednog metra visine, zapremine 4.100 litara koji je posebno pravljenje proteklih mjeseci. Veliki broj građana pratio je ovaj događaj. Napravljena najveća Begova čorba na svijetu

Napravljeno je oko 15.000 porcija begove čorbe koja će biti podijeljena građanima i gostima, a dio će biti doniran i narodnim kuhinjama.

Za begovu čorbu upotrijebljeno je 800 kg pilećeg mesa, 150 kg mrkve, 50 kg luka, pet kg bamije, 70 kg brašna, 15 kg peršuna, 75 litara ulja, 15 kg putera i pet kg začina.

Predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić kazao je da u pitanju projekat ne samo Udruženja kuhara, grada Sarajeva nego i cijele države, svih građana i medija.

“Mi smo oborili rekord. Dosadašnji je bio 4.086 kilograma, a mi smo danas napravili 4.126 kilograma begove čorbe”, poručio je Hodžić.

 Napravljena najveća Begova čorba na svijetu

Kako je kazao, imali su velike troškove, ugostili su oko 90 ljudi iz Evrope i svijeta.

“Povod za sve ovo je bila kuharska konferencija evropskih asocijacija gdje je Udruženje kuhara BiH bilo domaćin. Mi smo se tri godine borili za ovo i hvala Bogu izborili”, istakao je Hodžić.

Zaim Merdan, glavni kuhar koji je predvodio tim kuhara koji je danas oborio Guinnessov rekord za najveću porciju begove čorbe kazao je da se znaju svi podaci.

“Ono što smo obećali to smo i ispunili tako da smo prezadovoljni. Presretni smo”, poručio je Merdan.

Kako je kazao, u pitanju je čudo koje je napravila mala organizacija.

 Napravljena najveća Begova čorba na svijetu

“Mi smo postigli svoj cilj. Uspješno održan kongres, uspješno je organizovano takmičenje i na kraju šlag na sve to je ova begova čorba. Da, oborili smo rekord koji je prije ovoga bila riblja čorba od 4.086 kilograma”, kazao je Merdan.

Zahvalio se svim ljudima koji su pomogli u pravljenju begove čorbe, kao i volonterima.

http://www.fokus.ba/

0 komentari:

Objavi komentar