nedjelja, 12. travnja 2015.

NE LUPAJTE GLAVOM O ZID 12 namirnica kojima ćete uspješno pobijediti stres




Kada je riječ o borbi protiv stresa, neke vas namirnice doista mogu osloboditi napetosti i stabilizirati šećer u krvi. Donosimo vam 12 namirnica koji su odlični borci protiv nervoze.



Zeleno lisnato povrće


"Zeleno lisnato povrće poput špinata sadrži folnu kiselinu, koja proizvodi dopamin, što će pomoći da ostanete smireni", kaže Heather Mangieri, glasnogovornica Academy of Nutrition and Dietetics. Studija objavljena u u časopisu Journal of Affective Disorders 2012. godine uključila je 2.800 sredovječnih i starijih ispitanika. Rezultati su pokazali kako su oni koji su konzumirali više folne kiseline imali manji rizik od pojave simptoma depresije. 2013. godine istraživanje provedeno na University of Otago pokazalo je da su ispitanici koji su smireniji, sretniji i i imaju više energije, svakodnevno jeli voće i povrće.


Pureća prsa


Sadrže aminokiselinu L-triptofan. Ova aminokiselina potiče oslobađanje serotonina, prirodne kemikalije koja opušta mozak. Triptofan koji se nalazi u purećim prsima može imati smirujući učinak. Triptofanom su bogati i orašasti plodovi, sjemenke, tofu, riba, leća, zob, mahunarke i jaja.


Zobena kaša


Obiluje vlaknima i vrlo brzo će vas zasititi, ali i trenutačno pomoći da ublažite stres.

Jogurt


Proteini, kalcij, riboflavin, vitamin B6 i vitamin B12, koji su u jogurtu, čine ga jednom od najboljih namirnica koje vas mogu smiriti.

Losos


Sve vrste masnih riba, poput skuše, inćuna i lososa su bogate omega 3 masnim kiselinama koje imaju blagotvoran učinak na rad mozga, zdravlje srca i suzbijanje stresa.

Bobičasto voće


U kriznim situacijama posegnite za borovnicama, brusnicama, ribizlom, malinama, jagodama... Ugljikohidrati u bobičastom voću imaju nizak glikemijski indeks, pa se šećer u krvi zbog toga podiže dosta sporo. Na taj ćete način izbjeći nagle promjene razine energije i raspoloženja.


Pistacije


Kada ste nervozni, dobro je zaposliti ruke stoga su pistacije ili kikiriki u ljusci odlični jer morate ljuštiti. Ritmički pokreti će vam pomoći da se opustite. Pistacije sadrže sadrže fitonutrijente koji mogu pružiti antioksidativnu podršku za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Konzumiranje pistacija će smanjiti akutni stres, sniziti visoki krvni tlak i regulirati otkucaje srca.


Tamna čokolada


Bogata je flavonoidima, koji su poznati po svojim relaksirajućim svojstvima. Tamna čokolada također sadrži fenetilamin, kemikaliju koja podiže raspoloženje. Što je tamnija čokolada, to su koncentriranije te zdrave supstance, pa birajte one sa 70 ili više posto kakaa.

Mlijeko


Mlijeko je izvrstan izvor vitamina D, nutrijenat koji koji utječe na sreću. Londonski UCL Institute of Child Health je proveo istraživanje i otkrio povezanost između smanjene razine vitamina D i povećanog rizika od pojave napada panike i depresije. U istraživanju je sudjelovalo 5.966 muškaraca i žena.


Sjemenke


Sjemenke lana, bundeve i suncokreta su veliki izvor magnezija (baš kao i lisnato povrće, jogurt, orašasti plodovi i riba). Magnezij ublažava depresiju, umor, razdražljivost, pa ih stručnjaci preporučuju i ženama koje imaju problema tijekom PMS-a.


Avokado


Avokado obiluje 'borcima protiv stresa' kalijem i monozasićenim masnim kiselinama. Znanstvenici tvrde da monozasićene masne kiseline poboljšavaju način kako mozak upija neuroprijenosnik serotonin, zaslužan za dobro raspoloženje.


Indijski oraščić


Bogati su i cinkom, a niske razine cinka povezuju se s tjeskobom i depresijom. Potrebno je konzumirati svaki dan namirnice koje sadrže cink jer ih naše tijelo 'ne pohranjuje'.


Magazin.hr/abcnews.go.com

0 komentari:

Objavi komentar