srijeda, 8. travnja 2015.

PRIRODNO LIJEČENJE GIHTA ILI KOSTOBOLJE




Giht ili kostobolja

Ima s reumom mnogo sličnosti. Ali ova bolest prouzrokuje upalu kostiju i napada pojedine zglobove koji oteknu. Da se užasni bolovi ublaže, treba, kao i kod reume, bolna mjesta vunom ili kakvom rutavom krpom trljati, a pri tome hladnom vodom ili vinskim octom pomiješanim s vodom polijevati. Nakon toga na bolna mjesta stavljati vrećice napunjene trinom i prelivene kipućim vinskim octom, pa previti suhim i dobro toplim oblozima da ne može zrak dopirati.

 
Još prije nego se stave vrećice s vrućim trinama treba na bolna mjesta priviti čistu lanenu krpu, dobro namazanu zdravim medom. Obloge, čim se ohlade, treba promijeniti. Na želudac i trbuh neka se stavljaju dobro vrući oblozi od trina te suhim i toplim previju. Svaku večer neka se uzme vruća banja do koljena od 25-30 minuta s odvarom od korijena paprati. Nakon vruće banje 1 minutu hladnu banju uzeti samo do gležnjeva s pokretima kao da se gazi po vodi.
Dnevno treba tijelo octenom vodom oprati. Na stolicu treba paziti da bude redovita, a eventualno i klizmu bolesniku davati. Tjedno 2-3 puta umotati čitavo tijelo u vruću plahtu umočenu u odvar slame od zobi, pri tome neka se pije vrući čaj od 10 grama bazgina cvijeta i 10 grama izgnječenih boba smrekovih s 1 žlicom meda i četvrt litre zdravog vina.

Kada se bolesnik oznoji, pusti ga se dva do dva i pol sata u miru, nakon toga ga treba brzo oprati i presvući. Dnevno mu treba dati 3-4 žlice maslinova ulja. Svako pola sata limunadu s mnogo limuna i sirupom od jagoda. Uz to neka dnevno popije od jedne do jedne i pol litre vode u kojoj su kuhana tri do četiri celera i tri do četiri šalice uvijek samo po gutljaj čaja od žutilovke, jagorčike, pelina i izgnječenih boba smrekovih, po 5 dag svake vrste na pola litre vina i dvije žlice meda, 10 do 15 minuta kuhati. Jesti treba kuhanu pšenicu, ječam, prekrupu od zobi, celer, repu, kiseli kupus prijesan, kiselo mlijeko, mladi sir i zelen.

Trganje u kostima liječi se ovako: istući borovice, bobe od smreke, pridodaj malo prave rakije (rakiju od vinskog tropa) i još malo tuci da postane kao kašica. Bolesna mjesta najprije rakijom malo istari, a onda tom kašicom od smrekovih boba previj, pa još nečim vunenim omotaj i ostani u toplom.

Natopi se zečja kožica (Lepus timidus), gdje su dlake, petrolejem i privije. Ili se natopi zečja kožica alkoholom, pospe tamjanom, privije i drži na mjestu sve dok ne otpadne.

Uzme se čista lanena krpa i dobro natopi prepečenom grozdovačom ili čistim 60% alkoholom. Zatim treba ovu natopljenu krpu dobro posuti korijenom od iđirota u prah istucanim i s malo tucanog papra previti na bolna mjesta i još rakijom dobro pokvasiti. Zatim čistim suhim ručnikom ili krpom previti, a preko toga vunenom maramom dobro umotati da ni s jedne strane zrak ne može doprijeti.

Kostobolju liječi i samobojka, zvana i dobričica (Glechoma hederacea L). Od ove trave uzme se 3 dag svježeg lišća i cvijeta i prelije se s pola litre kipućeg pravog vinskog octa i pola litre vode, pa dobro poklopljeno poistiha kuha jedan sat. Ovim vrućim odvarom treba mjesta bolna obložiti i dobro toplim previti. Svakih pola do tri četvrt sata oblog promijeniti. Svakog dana, bez prestanka, piti dvije-tri šalice čaja od brezovog lišća, uvijek po gutljaj, čaj piti 4 do 6 tjedana.

 Kostobolju liječe i oblozi s kamilicom. Na 5 dag kamilice, koja se stavi u lanenu vrećicu, prelije se pola litre kipućeg vin­kog octa i pola litre vode. Ove vrećice, dobro vruće, stavljaju se na bolna mjesta, pa se suhim i toplim previju. Svako pola do tri četvrt sata oblog promijeniti.

 
Uz te obloge pije se čaj od matičnjaka ili macine trave pitome (Melissa officinalis L) koja po vrtovima raste. Na 10 g macine trave ulije se pola litre kipućeg bijelog vina, pridoda dvije žlice meda i kuha dobro poklopljeno pet minuta. Od ovog čaja dvije-tri šalice popiti, uvijek po gutljaj. Taj čaj krijepi živce, grije želudac, čisti krv i osvježava čitav organizam, a u narodu ga zovu »lijek za sve bolesti« jer utječe povoljno na čitav organizam. Taj čaj treba bez prestanka piti 4 do 6 tjedana.

Kod svih vrsta kostobolje osobito se preporučuje masiranje »Algom«. Nakon toga bolno mjesto umotati vunenom krpom.


Izvor:  porodica-zdravlje.blogspot.com

0 komentari:

Objavi komentar