četvrtak, 23. travnja 2015.

Šta je važnije za liniju: Ishrana ili fizička aktivnost?




Za mršavljenje je mnogo bitnija pravilna ishrana, od fizičke aktivnosti, kažu lekari.


Nema sumnje da je fizička aktivnost korisna u smanjivanju rizika od srčanih bolesti, demencije i drugih stanja, ali stručnjaci kažu da ona ne mora obavezno dovesti do mršavljenja. 

“U poslednjih 30 godina broj gojaznih se drastično povećao. Za to je direktno kriv izvor i količina kalorija koje ljudi unose”, stoji u radu objavljenom u British Journal of Sports Medicine. 

Lekari kažu da je za mršavljenje potrebno izbegavati ishranu baziranu na šećerima i ugljenim hidratima, a obogatiti je masnoćama i proteinima. 

Takođe, oni koji se bave rekreacijom i profesionalni sportisti trebalo bi dodatno da povedu računa o tome da u ishrani imaju dovoljno masnoća, pošto su “masti idealno gorivo za većinu vežbi”. 

Autori tvrde da je “samo moćan lobi prehrambene industrije” doveo do toga da se fizička aktivnost promoviše kao sredstvo za mršavljenje. 

Međutim, mnogi drugi lekari i naučnici ih opovrgavaju. 

Profesorka Suzan Džeb koja predaje Ishranu i zdravlje populacije na Oksfordu, kaže: “Autori nisu primetili da postoje brojne studije koje dokazuju da je program mršavljenja koji kombinuje ishranu i fizičku aktivnost najuspešniji put ka regulisanju telesne mase”. 

S njom se slaže i Ketrin Kolins iz Britanske dijetetske asocijacije koja smatra da autori nisu zasnovali studiju na “kompletnim dokazima”.

Izvor: b92

0 komentari:

Objavi komentar