utorak, 19. svibnja 2015.

JEFTINO I UKUSNO: NAJBRŽI KOLAČ SA JAGODAMA





Više nego odličan kolač s jagodama. Brzo se priprema, a što je najvažnije jako je jeftin. Ako želite na brzinu počastiti obitelj i goste, onda ga svakako napravite…



Sastojci


Biskvit:

4 jaja
4 žlice smeđeg šećera
1 vanilin šećer
4 žlice brašna


1 žlica gustina
2 žlice kakaa
100 ml ulja
prstohvat soli

Fil s jagodama:

300 ml slatkog vrhnja
1 šlag fix
300-350 g svježih jagoda
par kapi arome jagode

Ganache:

150 ml slatkog vrhnja
100 g tamne čokolade


Priprema

Pećnicu zagrijati na 180 stepeni C. Za biskvit izmiksati žutanjke sa šećerom i vanil šećerom, dodati i umiksati ulje, te na dva puta dodati prosijanu smjesu od brašna, gustina i kakaa. Bjelanjke izmiksati u čvrsti snijeg s malo soli i lagano špatulom umiješati u nastalu gustu i ljepljivu smjesu od žutanjaka i kakaa (najprije umiješati dvije žlice bjelanjaka da se smjese sjedine, a potom umiješati i ostatak bjelanjaka).

Protvan za pečenje (30x20cm) prekriti papirom za pečenje i ravnomjerno rasporediti smjesu. Peći 20-ak minuta, provjeriti čačkalicom kad je biskvit pečen. Izvaditi iz protvana, odvojiti papir za pečenje i pustiti da se biskvit ohladi. U međuvremenu napraviti filu.

Slatko vrhnje izmiksati sa šlagfixom, doodati aromu i sjeckane jagode, još malo izmiksati i rasporediti preko ohlađenog biskvita, kojeg ste nakon hlađenja vratili u protvan. Staviti u hladnjak dok pripremite ganache.

Slatko vrhnje staviti na laganu vatru, pa prije nego što zakuha dodati komadiće čokolade, maknuti s vatre, pričekati par minuta da se čokolada rastopi, a potom izmiješati da se rastopi do kraja. Preliti preko biskvita i ohladiti u hladnjaku prije serviranja.


Posluživanje:

Rezati na kocke i po želji na vrh svake staviti jednu jagodu. Nakon toga uživati… ne zaboravite podijeliti s prijateljima


http://receptimagazin.blogspot.com

0 komentari:

Objavi komentar