Pages - Menu

srijeda, 18. veljače 2015.

Čupavci

Čupavci




Obično radim samo crne čupavce, ali kako volim eksperimentirati, pitala sam
se kakvi bi bili bijeli...

Autor: Darja

Sastojci

ZA BISKVIT

300 gr brašna
250 gr šećera
50 gr maslaca (sobne temperature)
10 žlica mlijeka
4 jaja
1 pp

ZA CRNU "KUPKU"
125 gr maslaca
125 gr šećera
125 ml mlijeka
100 gr čokolade za kuhanje

ZA BIJELU "KUPKU"
125 gr maslaca
125 gr šećera
100 ml mlijeka
100 gr bijele čokolade
50 ml vrhnja za šlag
*I JOŠ...*
cca 300 gr kokosa

Priprema

BISKVIT
1. Odvojiti žutanjke od bjelanjaka.
2. Pomiješati brašno i pp.
3. Žutanjke miješati sa 200 gr šećera i sa maslacem dok ne dobijemo jednoličnu svijetlu
smjesu.
4. Stalno miksajući dodavati žlicu po žlicu mlijeka, a zatim i malo po malo brašno sa pp.
5. Uključiti pećnicu na 190.
6. Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg, pred kraj dodati 50 gr šećera.
7. Kuhačom lagano umiješati snijeg u tijesto, bolje malo po malo nego sve odjednom.
8. Namastiti kalup za kolače, uliti tijesto, poravnati ga i peći cca 30 minuta.
9. Ostaviti da se ohladi, pa izrezati na kockice željene veličine.

ZA "KUPKE"
1. U jednu zdjelicu staviti na komadiće nakidanu tamnu čokoladu, šećer i mlijeko, a u
www.coolinarika.comČupavci
drugu na komadiće nakidanu bijelu čokoladu, šećer, vrhnje i mlijeko. Zagrijavati na
laganoj vatri uz često miješanje.
2. Kada dobijemo jednoličnu smjesu, u svaku zdjelicu dodati 125 gr mekanog maslaca,
mješamo dok se ne otopi, kratko prokuhamo i ostavimo da se malo ohladi.
POSTUPAK
Kockice biskvita umočimo prvo u čokoladu, a zatim uvaljamo u kokos. Slažemo na tacnu
i stavimo u frižider, da se ohlade i stisnu.

NAPOMENA
 Ja sam za bijele čupavce skidala tanki gornji i donji sloj biskvita, jer je malo tamniji -
u suprotnom ne bi ispali svjetli. Zbog toga su upili više tekućine pa su malo "mokriji". A
bijela "kupka" je bila i malo rjeđa, mislim da ću drugi put umjesto 100 ml mlijeka i 50
ml vrhnja staviti 125 ml vrhnja.

1. SLIKE
čupavci čekaju kupku
spremni za konzumaciju


www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar