Pages - Menu

nedjelja, 1. veljače 2015.

Egipatska torta


Za doček Nove 2012.godine moji ukućani i ja smo se sladili torticom
napravljenom po starom receptu iz mamine sveščice. Uživajte u aromi vanile,
grilijaša i oraha!

Sastojci
Kore: (mere za jednu koru, peći dve
ovakve)
5 kom belanaca
5 kašika šećera
100 gr mlevenih oraha
1 kašika brašna

Fil 1:
10 kom žumanaca
10 kašika šećera
8 (punih) kašika gustina
600 ml mleka
250 gr putera
5 kašika prah šećera
aroma vanile

Fil 2:
300 gr šećera
200 gr rezge oraha
300 ml slatke pavlake

Priprema
1. Kore: Umutiti čvrst sneg od belanaca, potom dodati šećer. Lagano mešajući dodati
brašno i orahe. Masu sipati u plehu koji je prethodno podmazan i posut brašnom. Peći u
zagrejanoj rerni na oko 180 stepeni dok se kora lagano ne odvoji od ivica pleha. Peći
ovakve dve kore. Ja sam pekla u plehu prečnika 28 cm.

2. Fil : Sipati 400ml mleka u šerpu, tome dodati šećer pa sve staviti na šporet da provri.
Posebno umutiti 200 ml mleka sa žumancima i gustinom. Vodite računa da vam se ne
stvore grudvice. Kada mleko provri dodati masu od mleka, žumanaca i gustina. Sve
zajedno prokuvati, neprekidno mešajući dok se masa ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.
Posebno umutiti maslac sa prah šećerom. Kada je fil hladan sjediniti ga sa umućenim
maslacem. Na kraju dodati aromu vanile.

3. Fil : Šećer staviti u šerpu, lagano ga istopiti mešajući da se ne bi zapalio. Kada je šećer
skroz istopljen u njega dodati rezge oraha. Sve izliti na pek papir i ostaviti da se ohladi.
Kada je masa ohlađenja samleti je (ja sam je samlela u secku) ili je usitniti tučkom.
Umutiti slatku pavlaku. Vodite računa da je ne umutite previše. Ako je previše umutite
dodajte malo mleka oko 1dl tako da masa bude kremasta i lagana za mazanje. Odvojte
malo grilijaša za posipanje preko torte, oko 3-4 kašike. U slatku pavlaku dodajte
izmrvljeni grilijaš. Umesto slatke pavlake možete koristiti i šlag.

4. Tortu filovati kora-fil 1- fil 2- kora- fil 1- fil 2. Odozgo posuti grilijašem. Tortu služiti
rashlađenu.



www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar