Pages - Menu
▼
srijeda, 18. veljače 2015.
Toffife torta
Oduvek sam želela jednu džinovsku toffife pralinu. Kako se lako neke želje
ostvaruju. Tamarichka, ova toffife je tvoja. Kore od tamne čokolade,
presečene karamel kremom, a sve presvučeno karamel glazurom.
Sastojci
Kore
8 belanca
8 kašika šećera
1 kesica burbon-vanilin šećera
3 kašike brašna oštrog tip 400
3 kašike kakaa
50 g nastrugane tamne čokolade
4 kašike milerama
Karamel fIl
4 kašike šećera
100 ml mleka
8 žumanaca
100 g bele čokolade za kuvanje***
2 kockice mlečne čokolade*
50 ml slatke pavlake
Karamel glazura
4 kašike žutog šećera u prahu* *
75 ml tečne slatke pavlake
100 g bele čokolade
20 g maslaca
Čokoladna
60 g tamne čokolade
50 ml slatke pavlake
Priprema
Kore
1. # Uključiti rernu na 180 stepeni. # Belancima dodati šećer i umutiti mikserom u čvrst
šne. # Dodati prosejano brašno, prosejani kakao, burbon vanilin šećer i umešati
drvenom kašikom. # Dodati mileram i umešati drvenom kašikom. # Umešati nastruganu
čokoladu. # Dno kalupa sa pokretnim stranama prečnika 24 cm obložiti pek papirom,
postaviti strane kalupa, namašćene maslacem/margarinom i ravnomerno rasporediti
smesu. # Peći na 180 stepeni 15 minuta, zatim smanjiti rernu na 170 stepeni i peći još
10 - 15 minuta. Proveriti čačkalicom da li je kora pečena. # Pečenu koru izvaditi iz
kalupa zajedno sa pek papirom, prevrnuti na tacnu i lagano skinuti pek papir. Kad se
prohladi, vodoravno preseći koncem ili žicom da se dobiju dve kore.
www.coolinarika.comToffife torta
Karamel fil
1. # Žumanca kratko umutiti mikserom. # Na umerenoj vatri otopiti šećer. Skinuti sa vatre
i dodati mleko (Pažnja: jako će da prska). Vratiti na tihu vatru i zagrevati uz neprestano
mešanje dok se sav šećer ne otopi (potrebno je između 5 i 10 minuta). # Dodati
žumanca. Zagrevati na slaboj vatri uz neprestano mešanje žicom, dok se masa ne počne
zgušnjavati (oko 5 minuta). Skinuti sa vatre i mešati dok ne prestane zgušnjavanje.
Vratiti na vatru i uz mešanje zagrevati još oko 5 minuta, povremeno skidajući sa vatre,
da se žumanca ne zgrudvaju. Treba da se dobije glatka masa teksture kao gust puding. #
Skinuti sa vatre i dodati na kockice izlomljenu belu čokoladu i mlečnu čokoladu (
*mlečna čokolada nije neophodna, dodana je samo da bi se dobila karamel boja fila).
Mešati dok se ne otope i ne dobije ujednačena masa. # Ohladiti do sobne temperature
(uroniti posudu sa filom u posudu sa hladnom vodom i mešati mikserom). # U ohlađen fil
dodati 50 ml tečne slatke pavlake i umutiti mikserom. # Oko prve kore staviti obruč za
torte. Na mom obruču se može podesiti željeni obim torte. Kora se u toku pečenja
blago skupila, pa joj je prečnik bio 23 cm. Koru premazati filom i prekriti drugom
korom. # Ostaviti u frižideru 2 sata da se stegne, pa skinuti obruč.
Karamel glazura
1. # Belu čokoladu istopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. # Na umerenoj vatri otopiti
žuti šećer u prahu. Skinuti sa vatre i dodati tečnu slatku pavlaku (Pažnja: jako će da
prska). Vratiti na tihu vatru i zagrevati uz neprestano mešanje dok se sav šećer ne otopi
(potrebno je između 5 i 10 minuta). Skinuti sa vatre i dodati istopljenu belu čokoladu.
Izmešati. Dodati maslac i mešati dok se ne istopi. Dobiće se masa boje karamela,
gustine kao nutela ili eurokrem. # Zagrejati masu kratko na tihoj vatri da postane ređa
kako bi se lakše premazala preko torte. # Izliti toplu karamel glazuru na sredinu
ohlađene torte. Špatulom lagano mazati glazuru od sredine ka obodu torte i postepeno
je istanjivati. Masa se brzo steže i postaje slična fondan masi, pa se lepo može
oblikovati, samo je bitno da se malo po malo istanjuje. # Ostaviti u frižideru 15 minuta i
"postaviti" čokoladnu "kapu".
Čokoladna kapa
1. Čokoladu istopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Dodavati kašiku po kašiku slatke
pavlake uz neprestano mešanje. Ako masa bude gusta, treba je zagrejati kratko na pari
ili u mikrotalasnoj pećnici, a zatim je izliti na sredinu torte. Lagano špatulom razmazati
od centra ka obodu torte, na oko 2 centimetra od ivica torte. Ostaviti u frižideru.
2. Napomene: 1. **Žuti šećer u prahu sam dobila mlevenjem žutog kristalnog šećera u
električnom mlinu za kafu. Može se koristiti i kristalni žuti šećer ili beli šećer u prahu.
2. I za fil i za glazuru sam koristila slatku pavlaku Dolcella šlag 5+ sa biljnim
masnoćama. Sa Imlekovom ili Dukatovom slatkom pavlakom mi slični filovi ne uspevaju.
*** Obavezno koristiti belu čokoladu za kuvanje. Sa belom čokoladom za jelo tipa
Milka, Nestle i slično krema se neće stegnuti.
www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar