Pages - Menu

srijeda, 18. veljače 2015.

Toffife torta


Oduvek sam želela jednu džinovsku toffife pralinu. Kako se lako neke želje
ostvaruju. Tamarichka, ova toffife je tvoja. Kore od tamne čokolade,
presečene karamel kremom, a sve presvučeno karamel glazurom.


Sastojci

Kore

8 belanca
8 kašika šećera
1 kesica burbon-vanilin šećera
3 kašike brašna oštrog tip 400
3 kašike kakaa
50 g nastrugane tamne čokolade
4 kašike milerama

Karamel fIl

4 kašike šećera
100 ml mleka
8 žumanaca
100 g bele čokolade za kuvanje***
2 kockice mlečne čokolade*
50 ml slatke pavlake

Karamel glazura

4 kašike žutog šećera u prahu* *
75 ml tečne slatke pavlake
100 g bele čokolade
20 g maslaca
Čokoladna
60 g tamne čokolade
50 ml slatke pavlake

Priprema

Kore

1. # Uključiti rernu na 180 stepeni. # Belancima dodati šećer i umutiti mikserom u čvrst
šne. # Dodati prosejano brašno, prosejani kakao, burbon vanilin šećer i umešati
drvenom kašikom. # Dodati mileram i umešati drvenom kašikom. # Umešati nastruganu
čokoladu. # Dno kalupa sa pokretnim stranama prečnika 24 cm obložiti pek papirom,
postaviti strane kalupa, namašćene maslacem/margarinom i ravnomerno rasporediti
smesu. # Peći na 180 stepeni 15 minuta, zatim smanjiti rernu na 170 stepeni i peći još
10 - 15 minuta. Proveriti čačkalicom da li je kora pečena. # Pečenu koru izvaditi iz
kalupa zajedno sa pek papirom, prevrnuti na tacnu i lagano skinuti pek papir. Kad se
prohladi, vodoravno preseći koncem ili žicom da se dobiju dve kore.
www.coolinarika.comToffife torta

Karamel fil

1. # Žumanca kratko umutiti mikserom. # Na umerenoj vatri otopiti šećer. Skinuti sa vatre
i dodati mleko (Pažnja: jako će da prska). Vratiti na tihu vatru i zagrevati uz neprestano
mešanje dok se sav šećer ne otopi (potrebno je između 5 i 10 minuta). # Dodati
žumanca. Zagrevati na slaboj vatri uz neprestano mešanje žicom, dok se masa ne počne
zgušnjavati (oko 5 minuta). Skinuti sa vatre i mešati dok ne prestane zgušnjavanje.
Vratiti na vatru i uz mešanje zagrevati još oko 5 minuta, povremeno skidajući sa vatre,
da se žumanca ne zgrudvaju. Treba da se dobije glatka masa teksture kao gust puding. #
Skinuti sa vatre i dodati na kockice izlomljenu belu čokoladu i mlečnu čokoladu (
*mlečna čokolada nije neophodna, dodana je samo da bi se dobila karamel boja fila).
Mešati dok se ne otope i ne dobije ujednačena masa. # Ohladiti do sobne temperature
(uroniti posudu sa filom u posudu sa hladnom vodom i mešati mikserom). # U ohlađen fil
dodati 50 ml tečne slatke pavlake i umutiti mikserom. # Oko prve kore staviti obruč za
torte. Na mom obruču se može podesiti željeni obim torte. Kora se u toku pečenja
blago skupila, pa joj je prečnik bio 23 cm. Koru premazati filom i prekriti drugom
korom. # Ostaviti u frižideru 2 sata da se stegne, pa skinuti obruč.

Karamel glazura

1. # Belu čokoladu istopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. # Na umerenoj vatri otopiti
žuti šećer u prahu. Skinuti sa vatre i dodati tečnu slatku pavlaku (Pažnja: jako će da
prska). Vratiti na tihu vatru i zagrevati uz neprestano mešanje dok se sav šećer ne otopi
(potrebno je između 5 i 10 minuta). Skinuti sa vatre i dodati istopljenu belu čokoladu.
Izmešati. Dodati maslac i mešati dok se ne istopi. Dobiće se masa boje karamela,
gustine kao nutela ili eurokrem. # Zagrejati masu kratko na tihoj vatri da postane ređa
kako bi se lakše premazala preko torte. # Izliti toplu karamel glazuru na sredinu
ohlađene torte. Špatulom lagano mazati glazuru od sredine ka obodu torte i postepeno
je istanjivati. Masa se brzo steže i postaje slična fondan masi, pa se lepo može
oblikovati, samo je bitno da se malo po malo istanjuje. # Ostaviti u frižideru 15 minuta i
"postaviti" čokoladnu "kapu".

Čokoladna kapa

1. Čokoladu istopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Dodavati kašiku po kašiku slatke
pavlake uz neprestano mešanje. Ako masa bude gusta, treba je zagrejati kratko na pari
ili u mikrotalasnoj pećnici, a zatim je izliti na sredinu torte. Lagano špatulom razmazati
od centra ka obodu torte, na oko 2 centimetra od ivica torte. Ostaviti u frižideru.
2. Napomene: 1. **Žuti šećer u prahu sam dobila mlevenjem žutog kristalnog šećera u
električnom mlinu za kafu. Može se koristiti i kristalni žuti šećer ili beli šećer u prahu.
2. I za fil i za glazuru sam koristila slatku pavlaku Dolcella šlag 5+ sa biljnim
masnoćama. Sa Imlekovom ili Dukatovom slatkom pavlakom mi slični filovi ne uspevaju.
*** Obavezno koristiti belu čokoladu za kuvanje. Sa belom čokoladom za jelo tipa
Milka, Nestle i slično krema se neće stegnuti.

www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar