Vanilija ekleri
Ovi ekleri nisu sasvim obični ekleri, rade se od dva tijesta.Izvana hrskavi a
unutra taaaako kremasti.Malo su zahtjevni,al isplati se , virujte mi na rič-Ako
ste spremni na izazov krenimo
Sastojci
TIJESTO I
100 g maslaca (hladnog)
125 g glatkog brašna
125 g šećera u prahu
1 žličica vanilija extrata
OSNOVNO TIJESTO
120 g glatkog brašna
100 ml mlijeka
100 ml vode
1 žlica šećera
malo soli
80 g masla
4 kom jaja
KREMA
400 ml mlijeka
4 kom žumanjka
80 g šećera
30 g gustina (može i glatko brašno)
komadić masla (cca 50 g)
200 ml vrhnja za šlag
Priprema
1. TIJESTO I :Izrežite ohlađen maslac na male komadiće, a zatim pomiješajte s brašnom,
šećerom i vanilijom. 2. Dobit ćete lipu glatku kuglu tijesta i stavite da se ohladi 1 sat. 3.
Dok se tjesto hladi, ugrijte pećnjicu na 180° OSNOVNO TIJESTO 1.U posudu uliti
mlijeko, vodu,maslac, te zagrijati dok se maslac ne otopi te pustiti da uskuha. 2.
Dodajte brašno, šećer i sol odjednom i brzo miješati dok se tijesto ujedini u
loptu,kratko kuhajte te skinite sa vatre. 3. Prebacite tijesto u drugu zdjelu i dodajite
jaja jedan po jedan,mješajući drvenom žlicom dok tijesto ne postane glatko i sjajno. 4.
Napuni špricu (2.5cm vrh) s tjestom, te na tepsiju obloženu papirom, radite štapiće cca
8 cm , ostavi 10cm između svakog jer prilikom pečenja narastu, 5. Sad izvadite I tjesto
iz frižidera, izvaljajte ga , izrežite na tanke trake te s njim prekrijte osnovno tijesto. 6.
Stavit peć, pecite 10min, onda treba otvorit vrata od špakera i peć dodatnih 20 min s
otvorenim vratima (vrata otvorit 3mm poprječit s drvenom žlicom) peć dok nedobiju
zlatnu boju. 7. Ostavit da se dobro ohladu i onda punit.
2. Kako napraviti kremomu :
1 . Umutiti zajedno žumanjke i šećer , a zatim dodajte gustin .Neka vam smjesa bude
glatka bez grudica 2 . Mlijeko i vaniliju stavite da uskuha . 3 . Polako ulijte mlijeko u
žumanjke u tankom mlazu stalno mješajući . 4 . Ulijte natrag u lonac u kojem ste
kuhali mlijeko, pustite da zavri , dok se zgusne , pazeći da ne zagori.
5 . Ostavite smjesu da se ohladi oko 10 minuta , a zatim dodajte maslac te mješajte dok
smjesa ne postane glatka i sjajna . 6 .Smjesu ostavite da se ohladi, prekrite je
prozirnom folijom da se ne uhvati korica .Zatim istucite vrhnje za šlag i pomiješajte sa
kremom,
7 .Kremom napunite vrećicu za ukrašavanje , ja sam stavila nastavak za punjenje
krafni,napravite bar tri rupice na eklerima i punite kremom.Pospite šećerom u prahu i
krenite sa guštanjem
Posluživanje
Ako nešto nisam dobro objasnila,originalni recept je ovdje :)Prikaz u slikama mi je puno
pomogao, mada ja imam recept za eklere, al ovi su malo posebniji. Držala sam se recepta
ka pijan plota osim šta nisam koristila šipku vanilije za kremu nego exstrat.I.Nama su bili
fantazija.
Nema komentara:
Objavi komentar