Titula supernamirnice pripada i maloj, ali ukusnoj trešnji! Za vas smo odabrali tri odlična recepta koji će oduševiti i najzahtjevnije ljubitelje kolača
Trešnja je bogata flavonoidima, a oni ublažavaju simptome alergije i astme, ujedno jačaju proizvodnju kolagena. Trešnje imaju i najveću količinu C vitamina u odnosu na ostalo voće s košticama.
1. Čokoladna torta s trešnjama
Potrebni sastojci za okrugli oblik (promjer 24 cm)
350 g tamnih trešanja
50 g brašna
5 žlica kakaa
100 g šećera
5 bjelanjaka
prstohvat soli
1 žličica samljevene vanilije
1 žlica šećera u prahu
Za posluživanje:
150 g masnijeg svježeg sira
1 žlica trešanja iz kompota
Priprema:
Operite i ocijedite trešnje te ih prepolovite. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Dno okruglog oblika obložite paprom.
Prosijte brašno i kakao pa im dodajte polovinu šećera.
U drugoj posudi istucite snijeg od bjelanjaka i soli te u njega postepeno dodajte preostali šećer i vaniliju. Tucite snijeg da postane sjajan.
Pospite snijeg mješavinom brašna pa lagano umiješajte metlicom da snijeg ne padne. Stavite tijesto u oblik za pečenje, poravnajte ga i na njega posložite trešnje.
Pecite kolač 20-25 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
Izvadite kolač iz pećnice i ostavite ga kratko vrijeme u obliku. Potom ga izvadite i ostavite da se ohladi.
Prije iznošenja na stol kolač pospite šećerom u prahu.
Izmiješajte svježi sir s trešnjama pa ga poslužite uz kolač.
2. Kolač s trešnjama i vrhnjem
Potrebni sastojci za okrugli oblik (promjer 24 cm)Za tijesto:
1 limun
200 g brašna
50 g šećera
2 žumanca
1 žlica ruma
100 g maslaca
suhi grašak za pečenje tijesta
Za nadjev:
750 g trešanja
50 g šećera
2 jaja
100 g vrhnja
Priprema:
Operite limun te naribajte koru. Prosijte brašno u posudu za miješanje i napravite udubinu. Stavite u nju šećer, žumanca, rum, limunovu koru i 1-2 žlice hladne vode pa ih izmiješajte s brašnom. Dodajte narezani maslac i zamijesite glatko tijesto. Ostavite ga oko 300 minuta na hladnom mjestu.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Premažite masnoćom oblik za pečenje. Obložite ga tijestom i napravite rub visok 2,5 cm. Obložite dno tijesta papirom, stavite na njega grašak i pecite oko 15 minuta.
Operite trešnje za nadjev, očistite peteljke i izvadite koštice. Popirjajte ih oko 4 minute s malo vode i jednom žlicom šećera. Potom višnje ocijedite i stavite na tijesto.
Odvojite žumanac od bjelanca. Izmiješajte žumanca, preostali šećer i vrhnje. Od bjelanaca istucite snijeg, umiješajte ga u masu sa žumancima i stavite na trešnje. Pecite kolač oko 25 minuta.
3. Brza torta s višnjama
Potrebni sastojci za okrugli oblik (promjera 26 cm)Za tijesto:
200 g maslaca
200 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 jaje prstohvat soli
500 g brašna
1 vrećica praška za pecivo masnoća za mazanje oblika
Za nadjev:
500 g višanja
100 g badema
Priprema:
U posudi za miješanje izmiješajte mikserom sve sastojke da dobijete mrvice tijesta. Premažite masnoćom oblik za pečenje, a pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Trećinu tijesta stavite an dno oblika za pečenje, a od druge trećine oblikujte rub. Višnje operite, otkinite peteljke i izvadite koštice. Višnje iz kompota stavite u cjedilo da se dobro ocijede Stavite višnje na tijesto pa ih pospite mrvicama tijesta i badema. Pecite 25 minuta
Isprobajte i neodoljivu štrudlu s trešnjama i bademima
Izvor: Reader's Digest
Nema komentara:
Objavi komentar