Pages - Menu

petak, 12. lipnja 2015.

Kako napraviti domaći džem za 5 minuta



Domaći džem je jedna od najomiljenijih slastica, ali ko ima vremena za 5 sati kuhanja i pripremanja? Možete to uraditi i za 5 minuta. Ne vjerujete? Pročitajte više.

Sa ovih par smjernica džem možete napraviti jednostavno i brzo i što je najbolje bez šećera je. Šta kažete?
Birajte sezonsko voće, po mogućnosti bobičavo i džem će biti „mega ukusan“, a imaće manje kalorija, mnogo manje šećera, mnogo više dijetalnih vlakana.

Donosimo vam dva jednostavna uputstva kako da napravite domaći džem.

Domaći džem – borovnica
Trebaće vam: 1 šolja zamrznutih borovnica, 5 suvih smokava (bez „repića“), 4 kapi ekstrakta badema, 1/2 kašikice vanile, 1 šolja vode, 2 do 3 suve datule, prstohvat cimeta.

Suvo voće usitnite na komadiće, pa sa borovnicama i vodom stavite u posudu za mikrotalasnu rernu. Uključite je na najjače i ostavite sastojke na 2 minute dok smokve ne omekane. Sušeno voće, borovnice i 1/4 tečnosti stavite u blender. Mešajte dok ne dobijete glatku pastu. Dodajte još tečnosti ukoliko je potrebno. Kada ste dobili svoju lepljivu pastu, dodajte i ekstrakte i cimet. Sve izmešajte dobro. I to je to. Domaći džem je spreman. Može da stoji u frižideru 7 dana, a da bi ste mu produžili rok uvek možete dodati malo limuna.





Domaći džem sa jagodama
Sigurni smo da će vam ostati viška jagoda (možda ih već sada imate?) i zato ih iskoristite da napravite ovaj jednostavni domaći džem. (Može da traje 10 do 15 dana u frižideru).

Potrebno vam je: 2 šolje jagoda, očišćenih i iseckanih, 2 kašike svežeg soka limuna i ¼ šolje meda.

U manjoj tavi pomešajte sastojke i stavite ih na šporet na srednjoj temperaturi 5 minuta. Mešajte često, smanjite temperaturu i nastavite da krčkate. Kada se džem zgusnuo (videćete balončiće na površini) spreman je za jelo.

Jednostavnije ne može, zar ne?


http://mozessvesam.com.ba/

Nema komentara:

Objavi komentar