Pages - Menu

petak, 13. veljače 2015.

Figaro – Kolač moje bake



Većina vas se sjeća ovog kolača a isto tako većina ga i danas priprema….

Sastojci:

Fil:

30 dg grubo sjeckanih oraha
3 jaja
30 dg šećera
25 dg margarina
Karamela:
30 dg šećera
Podloga:
2 manje oblatne

Priprema:

Za fil: u posudi dobro izmiješajte jaja sa šećerom i margarinom, dodajte nasjeckane orahe i

stavite kuhati na laganu vatru štednjaka (uz neprestano miješanje) sve dok se ne zgusne.

Istovremeno u dubljoj tavi, takoner na laganoj vatri, otopite šećer u karamelu (pazite da vam

ne izgori). I fil, i karamela trebali bi biti gotovi otprilike u isto vrijeme. Fil maknite s vatre, te

mu umiješajte otopljenu karamelu. Smjesu izlijte na oblatnu (na onu stranu gdje su širi

kvadratići) i poklopite drugom oblatnom.

Obzirom da se fila ne stvrdnjava odmah, koristim mali bakin trik sa krpom (najbolje su one od

damasta jer nemaju dlačice). Prvo složite suhu krpu, na sredinu položite oblatnu sa širim

kvadratićima prema gore (krajevi krpe moraju sa svih strana biti duži od oblatne), izlijete

smjesu, lagano razmažete, poklopite drugom oblatnom i omotate krpom sa svih strana.

Odozgo stavite uteg. Na taj način ćete postići da se oblatne dobro zalijepe za smjesu i da se ne

odvajaju prilikom rezanja. Ostavite da se ohladi i stvrdne (najbolje preko noći) u nekoj

hladnoj prostoriji. Kad se ohlade pažljivo odstranite krpu (jer se zalijepi), te režite štangice.

Recept preuzet sa: www.extra24.net

Nema komentara:

Objavi komentar