Pages - Menu

ponedjeljak, 2. ožujka 2015.

Sočna čokoladna torta


Ko voli čokoladne torte, ova će se sigurno svideti ko je proba a ujedno i jako je  sočna. Jednostavna   za pravljenje uspe i neiskusnim.


Potrebno je:

Za kore:

2 jaja
400 gr šećera
125 ml ulja
250 ml jogurta
125 ml kuvane ohladjene kafe
80 gr kakaoa
250 gr brašna
1 kašičica praška za pecivo
2 kašičice sode bikarbone
prstohvat soli


Za tamni fil:

250 ml slatke pavlake za šlag
200 gr crne čokolade

Za beli fil:

250 ml slatke pavlake za šlag
1 kašičica želatina

Za fil okoloi po vrhu torte:

250 ml slatke pavlake za šlag
200 gr mlečne čokolade

Priprema:

Pomešati skupa hladnu kuvanu kafu i kakao.
Pomešati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli. 
Umutiti 2 jaja sa šećerom, dodati ulje, jogurt, brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom i soli.
Dodati kakao i kafu. Sve dobro umutiti.
Masu staviti u tepsiju prečnika 26 cm, prethodno obloženu papirom.

Peći na 170 stepeni 35- 40 minuta.
Dobro koru ohladiti i preseći da se dobiju 2 kore.

Pripremiti crni fil. U posudu staviti 250 ml slatke pavlake, dodati 200 gr čokolade, mešati na tihoj vatri a da ne proključa dok se čokolada ne istopi. Ostaviti da se dobro ohladi u frižideru.
Fil za okolo i gore. U posudu staviti 250 ml slatke pavlake dodati 200 gr mlečne čokolade i na tihoj vatri zagrevati dok se čokolada ne istopi. Dobro u frižideru ohladiti.
Beli fil. Jednu kašičicu želatina preliti sa 2 kašike vode, ostaviti da nabubri pa na tihoj vatri istopiti ga. Umutiti 250 ml slatke pavlake i dodati istopljeni želatin.

Dobro rashladjenu  pavlaku  sa crnom i mlečnom čokoladom umutiti mikserom da bude čvrsto.
Filovati tortu: Staviti na tacnu jednu koru, premazati sa umućenom pavlakom sa crnom čokoladom, preko beli fil, pa druga kora.
Tortu okolo i po vrhu premazati sa umućenom pavlakom sa mlečnom čokoladom.
Ukrasiti tortu i dobro ohladiti.





Nema komentara:

Objavi komentar