Visoka temperatura u procesu prešanja ulja uništava u njima antioksidante te nastaju slobodni radikali koji mogu izazvati velika oštećenja u stanicama i povećati rizik od rakaJeftina zamjena za maslac, za siromašnu radničku klasu - margarin, pojavio se na svjetskom tržištu 1869. godine. No, za razliku od maslaca, margarin nije zdrava namirnica.
Margarin se proizvodi od biljnih ulja. Visoka temperatura u procesu prešanja ulja uništava u njima antioksidante te nastaju slobodni radikali koji mogu izazvati velika oštećenja u stanicama i povećati rizik od raka. Potom se kemijskim procesom ulja stvrdnjavaju, postupkom hidrogenacije ili promjenom masnih kiselina. U ovim postupcima koriste se opasne kemikalije čiji se ostaci nalaze u gotovom proizvodu koje viđamo svakodnevno u prodavaonicama.
U gotovom proizvodu, odnosno margarinu sadržane su sljedeće opasne kemikalije:
-ekstrakcijski benzin heksan, u određenoj količini eksplozivan, i oštećuje živce
-aceton, zapaljiva tvar, štetan za mozak i živce
-fosforna kiselina, jaka i opasna kiselina
-kaustična soda
-metal nikal kao katalizator kod hidrogenizacije
-metanol (stvara se od natrij-metilata kod esterifikacije)
-izbjeljujuća sredstva
-PHA poliaromatski ugljikovodici (jedna od najjačih kancerogenih tvari).
dnevno.hr
Nema komentara:
Objavi komentar