nedjelja, 8. ožujka 2015.

Jedna pita, više naziva: Pleska, kajmakuša, kljukuša [RECEPT]





Idealan obrok za vikend, posebno neki hladniji. Pita nosi razne nazive, vjerovatno zavisno od mjesta gdje se (i kako) pravi. Evo jednog jednostavnog recepta koji donosi popularni kulinarski bh. blog Iz Moje Kuhinje.




Sastojci:
6oo grama brašna
so
vrela voda
maslac, maslo, ulje, šta ko koristi, ja obično stavim 3-4 kašike biljnog masla
mlijeka oko 3oo ml
kiselo vrhnje ili vrhnje za kuhanje

Način pripreme:
U zdjelu stavite brašno i posolite ga. Voda neka vam prokuha i vrelu vodu po malo dodajite u brašno i miješajte drvenom kašikom. Tijesto vam mora biti onako ljepljivo. Sad u tepsiju stavite masnoć‡u i malo je zagrijete pa uzimate po malo tijesta i premijesite ga na toj masnoć‡i i kad sve završite onda cijelo tijesto rastanjite po tepsiji i malo ga odozgo išarate kašikom.
Pecite na 200 stepeni oko 3o minuta, dok ne porumeni, nakon toga zalijete mlijekom još na kratko vratite u rernu i kad izvadite iz rerne premažete kajmakom, kiselim vrhnjem ili vrhnjem za kuhanje.

Namirnice.ba | Iz Moje Kuhinje

0 komentari:

Objavi komentar