petak, 6. veljače 2015.

Bananita


Za ljubitelje banana i cokolade, okusom podsjeca na banana-split.

Sastojci
Biskvit
9 jaja
9 zlica secera
9 zlica mljevenih oraha
2 zlice brasna
1/2 vrecice praska za pecivo

Krema
1 litra mlijeka
2 pudinga sa okusom vanilije
4 zlice brasna/ vrhom pune
secera po ukusu/zavisi od slatkosti pudinga
2 vrecice Bourbon vanilije
250 grama maslaca
2 zlice secera u prahu
cokoladna glazura
120 grama cokolade za kuhanje
80 grama maslaca
8 zlica slatkog vrhnja
i jos
6 banana
400 ml slatkog vrhnja
2 krem-fixa
1 limun sok

Priprema
1. Biskvit
2. Odvojiti bjelajnke od zumanjaka. Izlupati bjelanjke u cvrsti snijeg, dodati secer, jedan
po jedan zumanjak, miksati da dobijete gustu smjesu. Pomjesajte orahe, brasno i
prasak te pazljivo dodajte smjesi od jaja.
 Peci u limu od pecnice. Hladan biskvit presjeci na dva dijela.
3. Krema
4. Pomijesati brasno, puding i vaniliju sa malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati sa
secerom ( kolicina po zelji ) i u kipuce dodati puding. Kremu ohladiti, ponekad
promijesati da se ne stvori korica.
 Pjenasto izraditi maslac sa secerom u prahu. Postepeno dodavati puding koji bi trebao
biti sobne temperature.
5. Zavrsni radovi

6. Na tacnu staviti jedan biskvit, na njega podijeliti polovinu kreme. Na kremu dolazi drugi
biskvit te druga polovina kreme.
 Banane oguliti i vodoravno razrezati na pola, te ih provuci kroz limunov sok. Poslagati
ih po gornjem sloju kreme. Banane malo rukom ispraviti da budu "ravnije". Kad ste
stavili banane, bogato ih zalijte sa cokoladnim preljevom
.
 Gornji dio kolaca ( kremu i banane ) omotati sa aluminijskom folijom, da vam se
cokolada ne bi previse slijevala sa kolaca. Banane moraju biti dobro zalivene cokoladom
da ne pocrne. Ohladiti i ukrasiti tucenim slatkim vrhnjem.

Posluživanje
Kada mi ne treba cijela torta odjednom, razrezem ju kroz sredinu izmedju banana na dva
dijela. To radim zato sto ne volim da mi slatko vrhnje dugo stoji na kolacu. Onda polovinu
vrhnja izlupam pa namazem polovinu torte, a sutradan drugu polovinu. Ako vam treba
cijela torta, naravno da ju mozete cijelu ukrasiti vrhnjem.

 Kolicina cokoladne glazure ovisi o velicini banana...ako su manje banane ode vise cokolade
jer ima vise mjesta izmedju njih.Ljepse je ako banane nisu jako velike. Onda ih stane 6
polovina u sirinu i 2 u duzinu. Na slici je nazalost samo posljednji komad...nisam uspjela
fotkati cijelu.

www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar