petak, 30. siječnja 2015.

Coko-limun snite


Kako li se slazu limun i cokolada ? Mogu samo reci perfektno. Odgovor meni,
bivsem skeptiku. Inace ovakvi kolaci sa kremama od vrhnja i cokolade budu
dosta "jaki" i zasitni, rekla bih cak i preslatki. Limun krema to ublazava sa
svojom suprotnoscu... rezultat je jedan jako ukusan kolac.

Autor: unikatica


Sastojci

biskvit

125 grama maslaca
100 grama secera
2 jaja
150 grama brasna
2 zlice kakaa
1 ravna zlicica sode bikarbone
180 ml cvrstog jogurta
1 zlica marmelade od kajsija

krema od limuna
2 manja jaja
100 grama secera
50 grama maslaca
1 limun/ sok i ribana korica
100 ml tucenog slatkog vrhnja
3 lista zelatine

krema od cokolade
250 grama tamne cokolade
150 ml slatkog vrhnja
50 grama maslaca
150 ml tucenog slatkog vrhnja
1 slag-fix

Priprema

Biskvit
1. Pjenasto izraditi maslac i secer, dodati jaja i miksati da dobijete gustu kremu.
2. Pomijesati suhe sastojke i dodavati ih naizmjenice sa jogurtom i zlicom marmelade.
3. Peci u limu velicine 30×40 cm.
4. Ohladiti biskvit i isjeci ga u tri jednake trake.

Krema od limuna
1. Na pari sa zicom mjesati jaja, secer, sok i koricu od limuna i maslac, dok se ne pocne
zgusnjavati u kremu. To ide dosta brzo.
2. Skinuti sa pare i dodati zelatinu koja je bila namocena u hladnoj vodi.
3. Kremu uz mijesanje ohladiti dok ne pocne lagano zelirati, ali ne smije biti skroz
zelatinasta, jer se nece sjediniti sa vrhnjem u glatku kremu. Ostale bi grudvice.
4. Njezno umijesati tuceno slatko vrhnje.

Krema od cokolade
1. Zakuhati 150 ml slatkog vrhnja. Skinuti sa temperature i dodati na kockice iskidanu
cokoladu.
2. Mijesati dok se cokolada ne rastopi.
3. Kad se krema pocne zgusnjavati odvojiti 2 vrhom pune zlice i pomijesati sa maslacem.
Ta masa ce vam sluziti za preljev .
4. U ostatak ohladjene kreme dodati 150 ml tucenog slatkog vrhnja koji ste izmiksali sa
slag-fixom.

Postupak slaganja kolaca
Na tacnu staviti jednu traku biskvita. Na to podijeliti polovinu cokoladne kreme. Na
kremu metnuti drugu traku biskvita. Na njega namazati limun kremu. Na tu kremu
dolazi treca traka i druga polovina cokoladne kreme.
 Dio kreme u koji ste stavili maslac malo samo ugrijati i preliti preko zadnjeg sloja
kreme.

 Recept je sa neta uz neke male izmjene.
4.2.2014 Sandrine je nekoliko puta pravila ovu tortu i to u raznim velicinama. Zato
dopisujem, jer cesto dobijem pitanja za mjere za tortu. Evo Sandrininih mjera koje smo
ona i ja zajedno iskemijale.: Za tortu od 26 cm: Biskvit: 1,5 mjera, krema: dupla mjera.
A kolicina sastojaka koja je navedena u receptu dostatna je za jednu tortu promjera
18-20 cm.


www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar