srijeda, 28. siječnja 2015.

Kocke sa bananama i čokoladom



Ako ste ljubitelj banana u kolačima ovaj će vam se sigurno dopasti :)


Sastojci:

Biskvit:

1 veća banana
150 ml jogurta (3.2% m.m.)
80 g oštrog brašna
2 pune kaš.gorkog kakaoa
1 čajna kašičicapraška za pecivo
4 kom bjelanaca + malo soli
120 g šećera


Fil:



4komm žumanca
2 kom (80 g) pudinga slatko vrhnje ili vanilija
40 g gustina
120 g šećera
8 dl punomasnog mlijeka
1 srednja banana + malo limunovog soka
2 dlslatkog vrhnja
5 g mljevenog želatina (po potrebi, ja sam koristila)
Ganache:

2 dl slatkog vrhnja (mliječno)
100 g mliječne čokolade
70 g kvalitetne crne čokolade
Priprema:

Fil:
Od mlijeka odvojiti 1 dl, ostalo staviti na vatru da se zagrije. U posudi pomješati izdvojeno mlijeko sa pudingom, gustinom, žumancima i šećerom tako da nema grudvica. Kad se mlijeko zagrijalo kuhati gustu kremu, dobro promješati da nema grdudvica. Skinuti sa vatre, površinu kreme prekriti prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje.

Biskvit:
Dok se fil hladi, pravimo biskvit: Izgnječiti bananu i dodati joj jogurt sobne temperature, promješati. Prosijati brašno kakao i prašak za pecivo, te pomješati sa bananom i jogurtom da se dobije jednolična smjesa.
Bjelanca mutiti sa malo soli i postepeno dodavati šećer, umutiti u čvrst sjajan snijeg. Lagano, ručno  pomješati (samo prevrtati) sa prvom smjesom, izliti u pleh (dim. 40×20 cm ili neki slične površine) koji smo premazali sa maslacom i posuli sa malo brašna. Peći na 170 st. oko 15 – 20 min. zavisno od rerne. Dobićete fin mekan i sočan biskvit, koji ostavimo da se ohladi. Biskvit nema potrebe natapati sa mlijekom ili nekom tečnošću pošto je i više nego sočan.

Nastavak fila:
Bananu (koja nije prezrela!) isjeckati i preliti sa malo limunovog soka da ne tamni. U ohlađen fil dodati ovako isjeckanu bananu i dobro izmiksati. Posebno umutiti 2 dl slatkog vrhnja i pomješati sa filom.  Ako smatrate da je krema dovoljno čvrsta onda vam ne treba želatin, kod mene to nije bio slučaj pa sam dodala i želatin: 10 gr želatina u prahu preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti 5-10 min da nabubri, a zatim otopiti na laganoj vatri. U otopljen želatin prvo dodati 2 kašike kreme i promješati a zatim dobro umiksati u ostatak kreme i to je to.
Biskvit premazati kremom i poravnati.

Ganache: Čokoladu izlomiti na komadiće i preliti slatkim vrhnjem, staviti na umjerenu vatru da se vrhnje zagrije i čokolada otopi, mješati čitavo vrijeme. Smjesu preliti preko fila i sve ostaviti na hlađenje u frižider nekoliko sati (3-4 h).
Na mojim slikama je ovaj čokoladni sloj jako tanak, inače bi trebao biti deblji ali kod mene je bilo malo slobodnog prostora sa ove strane pleha pa je tamo završio :) a ovo mi je poslednji komad.
Posluživanje
Rezati na kocke, ukrasiti po želji sa kolutićima banane i služiti. Prijatno!

Napomena: Kolač možete praviti i kao tortu: biskvit peći u kalupu d=24 cm, podijeliti sastojke na 2 i peći dvije odvojene kore; fila ima dovoljno za premazati 2 kore.



Izvor ; coolinarka

0 komentari:

Objavi komentar