Sastojci
Potrebno je:
1 kg višanja
500 g kora za pite i gibanice
1 kesica cimeta
3-5 kašika griza ili hlebnih mrvica
Za fil:
3 jajeta
200 g šećera
150 g kisele pavlake
2 dl ulja
2 kesice vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo
Za sirup:
4-5 dl vode
300-400 g šećera
1 kesica vanilin šećera
Priprema
Umutiti jaja sa šećerom i vanil šećerom. Kada postanu penasta dodati ulje, pavlaku i prašak za pecivo. Mešati sve dok se sastojci ne sjedine i smesa postane žitka.
Najvažnije je da se svaka kora namaže filom. Na prvih 5 kora ide samo fil, ne idu višnje. Nakon 5 namazanih kora staviti polovinu višanja, zatim preko višanja posuti griz (ili prezlu) - oko 2 kašike - i cimet po želji. Nakon sloja sa višnjama, ređati opet 3 kore (svaka namazana sa filom) i dodati drugu polovinu višanja, 2 kašike griza i cimet. Ostatak kora ređati dok se ne potroše i kore i fil, s tim da treba ostaviti dovoljno fila za poslednju, gornju koru.
Iseći baklavu u željeni oblik i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C. Prvih 20-tak minuta peći na 200 C, ostalih 20-25 minuta na 150 C.
Par minuta pre no što je baklava gotova skuvati preliv. Vodu i šećer kuvati dok voda ne provri, i ostaviti još 5 minuta da ključa. Pre no što se voda skine sa vatre, ubaciti 1 kesicu vanil šećera.
Vrelu baklavu preliti vreloim prelivom (sirupom).
Savet:
U receptu je naznačeno 4-5 dl vode - ukoliko volite da baklava malo "pliva" u tom soku, onda je potrebno više, ali je za 500 g kora sasvim dovoljno 4 dl vode. Takođe, koliko će baklava upiti mnogo zavisi i od kora. Sa ovom količinom šećera baklava nije preslatka, ali po želji u fil se može dodati još šećera.
www.recepti.com
0 komentari:
Objavi komentar