nedjelja, 15. ožujka 2015.

Detox dijeta za čišćenje organizma





Detox dijeta je odličan način za čišćenje tijela od štetnih tvari i toksina. Dovoljno je 1-2 puta godišnje proći kroz detoksikaciju u trajanju od 5-7 dana. Detox dijeta se temelji na posebnom režimu prehrane kod kojeg se uz pomoć određenih namirnica izbacuju sve štetne tvari iz organizma. Tijelo ćemo lakše očistiti od štetnih tvari ako jelovnik baziramo na hrani biljnog porijekla. Postoji više vrsta detox dijeta, a sve imaju jedan cilj: očistiti tijelo od toksina i ojačati zdravlje.

Uloga jetre u tijelu je velika, stoga je važno da ostane zdrava. Ono što ometa pravilan rad jetre su alkohol, droga, dioksini, nikotin, visoko proteinske dijete, zasićene masti i općenito nezdrava hrana. Da u tijelu dosegnemo optimalno zdravlje, potrebno je u organizam unositi pravilno odabranu hranu i vitamine za čišćenje.



Što je važno za detox dijetu?

Detoksikaciju tijela započnite vikendom kako bi se mogli što bolje organizirati za dane u tjednu kada imate obaveza.

Najmanje 4 puta tjedno vježbajte kod kuće ili u teretani, ali ne manje od 25 minuta.

Najvažniji dio detoksikacije su svježe voće i povrće, kojih treba biti što više u svakodnevnoj prehrani. Najbolje ih je konzumirati svježe ili ih pripremati blagom termičkom obradom. Idealan način za detoksikaciju tijela  svježim voćem i povrćem je smoothie koji se može pripremiti na bezbroj načina.

Voda je prirodni čistač organizma, stoga pijte najmanje 2,5 l vode dnevno bez dodanih šećera.

Svakodnevno pijte sok od svježeg voća i povrća koji je pun vitamina i antioksidansa, a uz dodatak lanenih sjemenki ćete u tijelo unijeti omega-3 masne kiseline i mnoge vitamine i minerale.



Najbolje namirnice

Voće koje se preporučuje konzumirati i ima veliki utjecaj na detoksikaciju: jabuke, jagode, marelice, brusnice, ribizl, dinja, agrumi, kivi, šljive, grožđe, šipak, papaja i mango.

Povrće koje se preporučuje i ima veliki utjecaj na detoksikaciju: zeleno lisnato povrće, brokula, kupus, mrkva, rajčica, cvjetača, cikla, krastavci, kelj, prokulice, bundeva, špinat, slatki krumpir, rajčice, grah, klice, artičoke.

Ugljikohidrati: smeđa riža, proso, quinoa, palenta.

Ribe: losos, sardine, tuna, skuša.

Ulja: hladno prešana ulja kao npr. maslinovo, laneno ulje, bučino ulje.

Sjemenke i orašasti plodovi: šaka orašastih plodova dnevno. Lješnjaci, brazilski oraščići, bademi, orasi, sjemenke bundeve, sjemenke suncokreta, sezam i lan.

Izbjegavajte: proizvode izrađene od bijelog brašna, mliječne proizvode, meso, jaja, sol, namirnice koje sadrže životinjske masti, umjetna sladila, prehrambene aditive, rafinirana ulja, začine, suho voće, kavu, crni čaj, alkohol, cigarete.



Primjer jelovnika

Doručak: zeleni smoothie

Međuobrok: 1 jabuka, bademi

Ručak: Varivo od kelja

Međuobrok: 2 naranče

Večera: Pečena riba, kuhane mahune i blitva


http://kiwi.hr

0 komentari:

Objavi komentar