ponedjeljak, 2. ožujka 2015.

Torta s ananasom


Sastojci:

Za kore:
9 bjelanjaka
9 kašika šećera
3 kašičice praška za pecivo
3 kašike sirćeta
3 kašičice ruma
6 kašika ulja
3 kašike gustina
3 kašike oštrog brašna


Za fil:

9 žumanjaka
5 kašika šećera
6 dl mlijeka
3 vanil-šećera
150 g gustina
125 g putera
1 veća konzerva ananasa
Za dekoraciju:
4 dl slatke pavlake


Priprema:

Kore:
1. Umutiti 3 bjelanjka s kašikom sirćeta u čvrst snijeg. Zatim postepeno dodavati 3 kašike šećera i mutiti dok se ne otopi.
2. Potom dodati kašiku brašna, kašičicu praška za pecivo i kašiku gustina pa promiješati. Na kraju dodati 2 kašike ulja i kašičicu ruma te promiješati varjačom.
3. Okrugao kalup prečnika 26 cm obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 160 oC 10 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dvije kore.

Fil:

1. Ananas izvaditi iz konzerve i procijediti a sok sačuvati.
2. Umutiti žumanjke sa šećerom i vanil-šećerom, dodati sok od ananasa i gustin pa dobro izmiješati.
3. Mlijeko kuhati dok ne provri a zatim sipati u njega smjesu od žumanjaka i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
4. U ohlađeni puding dodati omekšao puter i umutiti mikserom. Na kraju dodati kockice ananasa i promiješati.

Finalni postupak:

1. Kore premazati filom i naslagati ih jednu na drugu.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrsti šlag i premazati preko torte.

Izvor: lepotaizdravlje.rs

0 komentari:

Objavi komentar