utorak, 28. travnja 2015.

9 namirnica koje nikada više ne biste trebali jesti



Sa toliko dezinformacija o hrani i o tome kako ona utiče na ljudsko zdravlje, izbor što zdravije hrane za vas i vašu porodicu može biti prilično zbunjujuć. Postoji niz konkretnih namirnica koje ćete želeti da izbegnete u gotovo svim okolnostima, jer one ne pružaju nikakve zdravstvene beneficije, a doprinose zdravstvenim rizicima. Ovo su devet vrsta hrane koje nikada vise ne biste trebali jesti, ako vam je stalo do očuvanja dugoročnog zdravlja:


1)  Beli hleb i prerađena brašna.
Po definiciji, beli hleb i prerađena brašna uopšte, veoma su toksični za ljudsko telo, jer su lišeni gotovo svih vitamina, minerala, vlakana i drugih važnih hranljivih materija.
Dakle, telo ne zna kako da pravilno probavi i prihvati ovakvu hranu, što može dovesti do zdravstvenih problema.
Prerađeno belo brašno je takođe izbeljeno sa hlorom i bromirano sa bromidom, dve toksične hemikalije koje su povezane sa bolestima štitne žlezde i oštećenjima organa.

  2)  Konvencionalna zamrznuta jela.
Većina konvencionalno pripremljenih zamrznutih jela su napumpana konzervansima, obrađenom solju, hidrogenovanim uljima i drugim veštačkim sastojcima, a većina smrznutih jela su prethodno dobro kuvana, čineći njihov nutritivni sadržaj minimalnim u najboljem slučaju (pogotovo nakon što se podgreje u mikrotalasnoj kod kuće).
Većina smrznutih jela treba izbegavati i umesto toga konzumirati svežu hranu.
3)  Beli pirinač.
Kao i belom hlebu, i belom pirinču je oduzeta većina hranjivih materija, još je i odvojen od mekinja i klica, dve prirodne komponente koje daju smeđem pirinču takvu boju.
Čak i takozvani „obogaćeni“ beli pirinač je nutritivno manjkav, jer telo procesuira ovu obrađenu hranu drugačije nego smeđi pirinač, koji se apsorbuje sporije i ne izaziva povišenje šećera u krvi kao beli pirinač.
4)  Kokice iz mikrotalasne.
Ova prerađena hrana je omiljena među onima koji vole filmove, ali to je jedna od najnezdravije hrane koju možete jesti.
Praktično svaka komponenta kokica iz mikrotalasne, od genetski modifikovanih (GMO) zrna kukuruza do obrađene soli i dodataka koji se koriste za očuvanje svojstva ukusa, je nezdravo.
Osim toga, kokice iz mikrotalasne sadrže hemikaliju poznatu kao diacetil, koja stvarno može uništiti pluća. Ako volite kokice, držite se organskih zrna, koja možete iskokati u šerpi sa zdravim sastojcima kao što je npr kokosovo ulje.
5)  Proizvodi od mesa sa nitratima ili nitritima.
Salame, kobasice, slanina, i mnoga druga mesa koja se prodaju u prodavnicama, često su natovarena natrijum nitritom i drugim hemijskim konzervansima koji su povezani sa uzrocima srčanih bolesti i raka.
Ako jedete meso, držite se netretiranih vrsta bez nitrita i nitrata, a poželjno onog mesa koje dolazi od životinja koje se zdravo hrane.
6)  Većina konvencionalnih energetskih čokoladica.
Po načinu na koji se reklamiraju, može se pomisliti da su energetske čokoladice odličan dodatak na zdravu ishranu.
Ipak, ove zamene za obrok najčešće sadrže obrađene proteine soje, rafinisani šećer, hidrogenovane masti i druge štetne aditive koji doprinose hroničnim bolestima.
Nisu sve energetske čokoladice loše, naravno, pod uslovom da poseduju zdrave proteine. Zato uvek čitajte deklaraciju da biste znali šta kupujete


7)  Margarin.
Skriven u svim vrstama prerađene hrane, margarin, hidrogenizovano trans-masno ulje, je nešto što želite izbeći po svaku cenu zarad vašeg zdravlja.
Suprotno popularnom verovanju, maslac i zasićene masti nisu nezdrave ako su poreklom od životinja koje jedu travu umesto kukuruza i soje.
Ako vam se pak, životinjske masti ne sviđaju, držite se ekstra-devičanskog kokosovog ili maslinovog ulja umesto maslaca.
8)  Mleko od soje i zamene za meso na bazi soje.
Jedna od najvećih zdravstvenih prevara modernog doba je upravo verovanje da su soja i proizvodi od soje zdravi.
Uprkos činjenici da su gotovo sve neorganske komponente soje genetski modifikovane, većina dodataka od soje se obrađuje pomoću otrovnih hemikalija kao što je heksan, koji je povezan sa problemima pri rađanju, reproduktivnim problemima i rakom.
Soja koja nije fermentisana je takođe visoko estrogena što znači da može lako da poremeti hormone.
9)Bilo šta dijetalno.
Mnogi od takozvanih „dijet“ proizvoda na tržištu danas sadrže veštačke zaslađivače, kao što su aspartam i sukraloza, a oba su povezana sa neurološkim oštećenjima, gastrointestinalnim problemima, i endokrinim poremećajima.
Mnogi proizvodi takođe sadrže dodatne hemijske arome koje zamenjuju masti i ostale komponente koje su uklonjene kako bi se na veštački način smanjile kalorije.
Umesto toga, držite se namirnica koje su što bliže prirodnim, uključujući hranu sa visokim sadržajem masnoća uzgajanu na prirodne načine, a vase telo će se osećati mnogo bolje.

 
Izvor: (Webtribune.rs)

0 komentari:

Objavi komentar