petak, 3. travnja 2015.

KOLIKO STE FINANSIJSKI PISMENI? RIJEŠITE TEST I SAZNAJTE!





Znate li da raspolažete novcem? Da biste saznali koliko ste finansijski pismeni, dovoljno je odgovoriti na tri jednostavna pitanja.

Profesori sa Univerziteta u Pensilvaniji već godinama koriste ovaj jednostavni test za provjeru finansijske pismenosti svojih studenata.


1. Pretpostavimo da imate 100 KM na štednom računu i kamatnu stopu od 2% godišnje. Koliko ćete imati novca na štednom računu za 5 godina?


a) više od 102 KM
b) tačno 102 KM
c) manje od 102 KM


2. Zamislite da je kamatna stopa na štednom računu 1%, a inflacija 2% godišnje. Koliko bi za godinu dana taj novac vrijedio u odnosu na prethodno stanje:


a) više
b) potpuno isto
c) manje nego danas


3. Smatrate li tačnom sljedeću tvrdnju? „Kupovina dionica jedne kompanije obično omogućuje sigurniji povrat novca nego investicioni fond“:


a) tačno
b) netačno

Tačni odgovori nalaze se na kraju teksta.

U jednom nedavno objavljenom stručnom radu, profesorica sa navedenog Univerziteta iznijela je zanimljive podatke. Naime, utvrđeno je da dvije trećine ispitanih Amerikanaca starijih od 50 godina nije znalo tačan odgovor na prva dva pitanja; tek 44% akademski obrazovanih osoba je tačno odgovorilo na sva tri pitanja. Zanimljivo je i to da muškarci imaju više samopouzdanja kad je u pitanju poznavanje finansija u odnosu na žene, piše wsj.com.

Inače, tačni odgovori su - 1: A, 2: C i 3: B.

www,komparacio.ba

0 komentari:

Objavi komentar