utorak, 14. travnja 2015.

Ledeni dah





Sastojci

Za testo:

3žumanceta
1belance
90 gkristal šecera
45 grastopljene cokolade za kuvanje
60 grastopljenog maslaca ili margarina
45 goštrog brašna
1 najmanja kašicicapraška za pecivo
malosoli

Za kremu:

100 gšecera u prahu
100 gmaslaca ili margarina
400 mlmleka
1 kesicapudinga od vanilije
100 gkristal šecera
50 kapiekstrakta od mentola (koncentracija 1:300)


Za penu:


2belanceta
100 gkristal šecera
20 mlvode
malosoli
težina: srednje
za: 5 osoba
vreme pripreme: 60 min
a glazuru:
120 gcokolade za kuvanje
60 gmaslaca ili margarina
4 kašikešecera
4 kašikevode
20 kapi ekstrakta od mentola (koncentracija 1:300)

Priprema

Priprema testa: Mikserom umutiti 1 belance u cvrst sneg. Mikserom umutiti žumanca sa šecerom. Na laganoj
vatri rastopiti maslac ili margarin i cokoladu za kuvanje. Rastopljenu smesu dodati u umucena žumanca i
mikserom dobro umutiti. Dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo i penu od belanca i varjacom umutiti.
Tepsiju unutrašnjih mera 17x30 cm premazati sa svih strana margarinom, staviti papir za pecenje. Gotovu
smesu za testo sipati u tepsiju. Staviti peci u zagrejanu rernu na 180 stupnjeva i peci 10 minuta. Peceno testo
odmah prevrnuti na tacnu koju ste prethodno posuli prezlama (da se kolac ne bi lepio za tacnu) i skinuti papir za
pecenje. Priprema kreme: Mikserom umutiti maslac ili margarin i šecer u prahu. Prah puding pomešamo sa 3
kašike šecera i malo mleka, a ostalo mleko sa ostatkom šecera (od 100 g) stavimo da provri. U vrelo mleko
sipamo umešan puding i skuvamo. Kuvani puding poklopimo (da se ne uhvati korica) i ohladimo. Mikserom
umutiti ohla?eni puding, smesu od margarina i šecera u prahu i 50 kapi ekstrakta od mentola. Kremu staviti na
testo. Priprema pene: Šecer i vodu prokuvati da se rastopi šecer. Mikserom belanca sa malo soli umutiti u penu.
Dodavati rastopljeni šecer i mikserom mutiti. Penu staviti na kremu. I na kraju glazura.
Savet
Danas sam bila izuzetno inspirativno raspoložena i tako je nastao kola? koji sam nazvala Ledeni dah jer nakon
njega u ustima ostaje predivan hladan okus


http://www.recepti.com/

0 komentari:

Objavi komentar