srijeda, 15. travnja 2015.

URADITE SAMI: FARBANJE STARIH VRATA-KORISNI SAVJETI!




Površine starih vrata nisu više uredne. Slojevi laka koji su naneseni nekoliko puta napuknuti su i lome se. Ovde pomaže samo jedno: stari lak moramo skinuti i nanovo temeljno obojiti vrata. Evo nekoliko saveta.


UKLANJANJE STARIH SLOJEVA LAKA

Dve su mogućnosti da bi se uklonili stari slojevi laka: spaliti ili otopiti. Pri paljenju potrebna je grejalica, jer se njome lak zagreva i ukloni lopaticom. Za skidanje prevlake preporučuju se sredstva za odlmekivanje (tečnosti koje se nanose četkicom. Pripazite na uputstvo za upotrebu. Prema debljini nanosa laka otapa se sloj već nakon jednog minuta, ili tek nakon pet minuta.



POPRAVKA OŠTEĆENIH MESTA

Nakon uklanjanja boje brusićemo ploče grubim brusnim papirom ili vibracijskom brusilicom u smeru vlakana drva. Zatim treba obnoviti ili popraviti oštećena mesta u drvetu. Duboke pukotine ispunićemo drvenim klinom ili gitom. Ovako prethodno obrađena mesta nekoliko puta ćemo izgladiti lopaticom.

BRUŠENJE I TEMELJNO BOJENJE

Nakon grubih predradnji moramo pažljivo izbrusiti ploče, i to najpre grubim pa potom finim brusnim papirom, ali samo u smeru vlakana drva. Bilo bi vrlo dobro da se vrata skinu i polože vodoravno. Bojiti treba početi uvijek od tankoga premaza pa preći na debeli: osnovni premaz je tanak, drugo bojenje malo gušćim premazom, a pri završetku premazaćemo gustim slojem boje.



POVRŠINSKA OBRADA JE VAŽNA

Ploče ćemo izglačati višekratnim tankim nanosom gita od veštačke smole. Radi se paralelno s teksturom drva, a kao alat služe lopatice različite širine. Brušenje može biti suvo ili vlažno. Vlažno brušenje ima prednost u tome što se pri radu ne praši, a i samo brušenje je finije. Za to postoje posebni brusni papiri.


MEĐUBOJENJE I ZAVRŠNO LAKIRANJE

Obrađene ploče obojićemo međupremazom (predlakom). Za bolje pokrivanje laka neka predlak bude već nijansiran u tonu boje završnog premaza. Ovde ćemo se poslužiti bojama za nijansiranje.


Izvor: enterijerstana.com

0 komentari:

Objavi komentar