četvrtak, 28. svibnja 2015.

Kolač od bjelanjaka




Jednostavan, da ne može biti jednostavniji. Kad god vam preostane bjelanjaka koji se danima "vuku" hladnjakom, uzmite si malo vremena, mikser u ruke i za malo vremena možete uživati uz kavicu, čaj...ili mlijeko, zašto ne.


Kolač od bjelanjaka
Sastojci:
6 bjelanjaka
20 dag štaub šećera (šećera u prahu)
12 dag brašna
10 dag sjeckanih oraha
malo limunove (ili narančine) naribane korice


Priprema:
Bjelanjke (uz mrvicu soli) umutite mikserom vrlo čvrsto. Dodajte šećer i tucite dalje dok masa ne postane gusta i dobro naraste (10-tak minuta najviše).
Orahe izrežite (nikako ih ne meljite) nožem na komadiće, a limunovu koricu izribajte.
U masu bjelanjaka i šećera naizmjenično dodavajte brašno i orahe, miješajući kuhačom (u ovoj fazi ne upotrebljavam mikser kako bi tijesto bilo čim rahlije). Pred kraj dodajte i koricu limuna.

Kalup za kuglof ili neki drugi prikladan kalup premažite s malo maslaca, ulijte smjesu, poravnajte žlicom i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 170 st. C (ako se koristi vrući zrak i ventilator dovoljna je tempretaura od 160 st.) između 15 - 20 minuta, ovisno o pećnici. Probajte je li kolač
pečen tako da u njega zabodete čačkalicu (ili tanji štapić za ražnjiće). Ako je suha, kolač je gotov
.
SAVJET: Kolač je jednako dobar, dapače izvrstan, ako umjesto oraha umiješate suhe brusnice, grožđice, suho (narezano) voće kao marelice, šljive i sl. Umjesto oraha mogu se koristiti sjeckani lješnjaci ili bademi ili kikiriki, ili pola voće, pola orašasti plodovi. Zapravo kombinirajte kako želite, neki su ga probali i sa svježim voćem i bio je - mrak.



 http://www.recepti.hr

0 komentari:

Objavi komentar