nedjelja, 24. svibnja 2015.

Napravite svoj domaci sapun kod kuce!

Praviti domaci sapun je veoma interesantno i zanimljivo. Naravno, sapun mozete bez problema kupiti u prodavnici, ali sapun napravljen svojim rukama bice mnogo korisniji i zdraviji za kozu. Osim toga, kuvanje sapuna kod kuce – jos jedna mogucnost u dokazivanju vase maste u stvaranju lijepih stvari.


Pravljenje sapuna kod kuce odmah rijesava nekoliko problema. Kao prvo – imacete izuzetno zanimljiv i kreativan hobi koji uvek mozete pretvoriti u dobar biznis (da li znate koliko kosta domaci prirodni sapun? Provjerite! ), drugo – vasa kuca nikad nece imati potrebu za kupovnim sapunom, trece – zdravi i korisni sastojci imace pozitivan uticaj na vasu kozu.

Donosimo vam par savjeta kako da samo u nekoliko koraka napravite svoj sapun. I to kod kuće.

 Prva stvar koja je potrebna prije samog slaganja jest odgovarajući kalup. Želite li napraviti više sapuna, uzmite veći kalup, dok će vam za jedan biti dovoljan najmanji koji imate. Najbolje ga je obložiti papirom kako se sapun ne bi uhvatio za dno.

Nakon toga, u kalup se ulije mješavina destilirane vode i sode bikarbone. Nju je potrebno prethodno dobro promiješati kako bi bila ravnomjerna. Miješajte povremeno i zatim ostavite nekoliko minuta da se smjesa ohladi. U smjesu zatim dodajte zagrijano suncokretovo ulje, ali obavezno pripazite da nije prevruće.

Kod pripreme su vam potrebne rukavice, stoga radije miješajte štapnim mikserom nego uobičajenim. Naime, bit će vam mnogo lakše. Počnite polako dodavati eterična ulja i mirise koje god želite. To ovisi samo o vašem ukusu i mirisima koji vam odgovaraju. Najčešće se dodaje limunov ili narančin sok, vanilija, lavanda ili maslinovo ulje. Svaki od njih ima specifičan miris, ali i boju pa završni izgled sapuna ovisi upravo o dodacima koje namjeravati staviti. Kod dodataka ne možete pogriješiti.

Dobivenu smjesu ostavite dan, dva u hladnjaku, a nakon toga spremna je za rezanje. Sapune zatim možete sušiti i do mjesec dana, ali to nije potrebno.

http://mozessvesam.com

0 komentari:

Objavi komentar