četvrtak, 7. svibnja 2015.

TRAJNA ŠMINKA, TRAJNE NEVOLJE



Trajna šminka, odnosno svojevrsna tetovaža usana, očnih kapaka i obrva, kojoj se u SAD podvrglo preko osam miliona žena, može za više godina da naruži pa čak i deformiše pacijentkinje koje dožive alergijsku reakciju na taj tretman.

Lekari već odavno znaju da se kod ovakvog ubrizgavanja tatu-pigmenta može javiti alergija, a 2004. je Američki institut za intradermalnu kozmetiku iz Arlingtona u Teksasu, povukao iz prodaje svoj brend za tetovažu "premijer pigmens" pošto je registrovano više negativnih reakcija kod žena na kojima su primenjeni.

U želji da provere koliko neprijatnosti vezane za trajnu šminku mogu da traju, Masja Stretemans i njene kolege iz CDCP intervijuisali su 92 žene koje su posle tretmana permanentnog šminkanja doživele probleme.

Većina je izjavila da je doživelo otekline i preosetljivost na dodir na tretiranim mestima, a često su osećale i svrab. Te alergijske reakcije trajale su od pet meseci do preko tri godine, a u 68 odsto slučajeva još nisu prošle u trenutku intervijuisanja.

Prema saopštenju odelenja za kozmetiku i boje američke Uprave za hranu i lekove (FDA), izveštaji o alergijskim reakcijama na pigmente za tetovažu su retki, ali kad do ovakvih reakcija dođe mogu da nastanu veliki problemi jer je te boje teško ukloniti.

Osim toga, kod ljudi alergijska reakcija na tetovažu može da se pojavi i godinama pošto je ona obavljena.


Izvor: 21dan.com

0 komentari:

Objavi komentar