Domaći džem je jedna od najomiljenijih slastica, ali ko ima vremena za 5 sati kuhanja i pripremanja? Možete to uraditi i za 5 minuta. Ne vjerujete? Pročitajte više.
Sa ovih par smjernica džem možete napraviti jednostavno i brzo i što je najbolje bez šećera je. Šta kažete?
Birajte sezonsko voće, po mogućnosti bobičavo i džem će biti „mega ukusan“, a imaće manje kalorija, mnogo manje šećera, mnogo više dijetalnih vlakana.
Donosimo vam dva jednostavna uputstva kako da napravite domaći džem.
Domaći džem – borovnica
Trebaće vam: 1 šolja zamrznutih borovnica, 5 suvih smokava (bez „repića“), 4 kapi ekstrakta badema, 1/2 kašikice vanile, 1 šolja vode, 2 do 3 suve datule, prstohvat cimeta.
Suvo voće usitnite na komadiće, pa sa borovnicama i vodom stavite u posudu za mikrotalasnu rernu. Uključite je na najjače i ostavite sastojke na 2 minute dok smokve ne omekane. Sušeno voće, borovnice i 1/4 tečnosti stavite u blender. Mešajte dok ne dobijete glatku pastu. Dodajte još tečnosti ukoliko je potrebno. Kada ste dobili svoju lepljivu pastu, dodajte i ekstrakte i cimet. Sve izmešajte dobro. I to je to. Domaći džem je spreman. Može da stoji u frižideru 7 dana, a da bi ste mu produžili rok uvek možete dodati malo limuna.
Domaći džem sa jagodama
Sigurni smo da će vam ostati viška jagoda (možda ih već sada imate?) i zato ih iskoristite da napravite ovaj jednostavni domaći džem. (Može da traje 10 do 15 dana u frižideru).
Potrebno vam je: 2 šolje jagoda, očišćenih i iseckanih, 2 kašike svežeg soka limuna i ¼ šolje meda.
U manjoj tavi pomešajte sastojke i stavite ih na šporet na srednjoj temperaturi 5 minuta. Mešajte često, smanjite temperaturu i nastavite da krčkate. Kada se džem zgusnuo (videćete balončiće na površini) spreman je za jelo.
Jednostavnije ne može, zar ne?
http://mozessvesam.com.ba/
0 komentari:
Objavi komentar