utorak, 2. lipnja 2015.

Osećate bol u leđima posle napornog radnog dana? Bez brige – ove vežbe će vam pomoći!



Ove vežbe zasnovane na asanama joge, veoma su efikasne zato što su prirodne za naše telo. Svako jutro, posle spavanja svi želimo da se protegnemo, i nesvesno poprimamo slične položaje da bismo ispravili leđa, smanjili opterećujući pritisak sa njih.

Ako vodite sedeći način života, i duže vreme morate ostajati sedeći za računarom ili stolom u istom položaju, ove vežbe će vam doneti izbavljenje od konstantnog bola u leđima. Osetićete se ponovo rođenim. Počnite da ih radite i biće vam lakše.

Vežbe proti bolova u leđima:





Lezite na leđa, stavite ispod lopatica manji jastuk ili urolovan peškir. Stopala držite spojena, kolena razmaknuta u stranu, dišite ujednačeno. Zadržite se u ovoj pozi nekoliko minuta.


Sedeći na petama, obuhvatite jastuk kolenima i zagrlite ga rukama. U toku 10-20 udaha opuštajte se, glavom okrenutom u jednu stranu. To isto uradite i sa drugom stranom.


Sklonite jastuk, ispružite ruke ispred sebe i malo sa strane, malo šire od širine ramena. Osetite istezanje kukova i ramena. Duboko udahnite, spustite se na drugu stranu, a zatim se ponovo protegnite.


Kleknite na kolena, izdignite leđa na gore, opustite vrat, ruke i kolena čvrsto uperite u pod, glava sagnuta na dole. Podseća na mačku, zar ne? Mačke znaju kako se pravilno proteže.


Na udisaju savijte leđa, trtica gore i pogled, takođe, gore. Na izdisaju vratite se u prethodni položaj mačke. Naizmenično radite ove dve vežbe, svaku po 10 puta.


Klečeći na kolenima, ispružite ruku ispod sebe i uprite se na jedno rame. Radite veći upor na ruku koja je bliže laktu. Glava gleda na stranu, vrat opušten. Osetite kako se poteže rame. Uradite isto i na drugu stranu.


Lezite na pod, ispružite noge, stavite jastuk ispod kukova. Vaša ramena i leđa treba da leže na podu. Morate da osetite kako se proteže prednji deo butine. Lezite na leđima 1 minut.


I poslednja vežba – premestite jastuk ispod kolena i u potpunosti opustite telo – 5 minuta.





http://uspesnazena.com

0 komentari:

Objavi komentar