subota, 31. siječnja 2015.

Ako ste noćna 'izjelica' ovo biste trebali znati



Iako možda radite prekovremeno ili do kasno u noć, to ne znači da niste obavezni poštovati pravila dijete.
Izvor: Vecernji  



Mnogi ljudi uspijevaju se opustiti tek u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima, pa tad najčešće i posežu za hranom.
Ipak, rana večera u pola šest nije isključivo rješenje. Uz malo planiranja moguće je provoditi i razumnu dijetu.

Smanjite količinu
Iako možda radite prekovremeno ili do kasno u noć, to ne znači da niste obavezni poštovati pravila dijete.
Ako već ne možete mijenjati radno vrijeme, možete korigirati porcije. Pojedite obilniji ručak, užinu od 200 kalorija u četiri sata poslijepodne, a onda kasnije večeru posluženu na tanjuru za salatu. Drugim riječima, jedite večeru za ručak, a ručak za večeru.

Planirajte unaprijed
Za uspješno provođenje dijete, trebali biste već u vrijeme ručka znati kad i što ćete večerati, čak i ako se radi o tanjuru variva i salati ili piletini sa žara i povrću. Ukoliko želite izgubiti kilograme, onda nikako ne biste trebali prakticirati kasni dolazak kući i neprestano žvakanje čak do odlaska na spavanje.

Svakodnevni ritual
Volite li obilnu večeru zbog hrane ili zbog utješne nagrade nakon dugog radnog dana? Hrana i dalje može biti nagrada, ali je potrebno ispraviti neke rituale. Provođenje dijete ne isključuje odlaske u restorane, samo smanjenje obroka. Ili pojedite neko kuhano jelo kad se vratite s posla, a sljedećih 90 minuta provedite u telefonskom (ili uživo) razgovoru s prijateljicom. Razgovor će vas doslovno usporiti, a za to vrijeme mozak će registrirati da ste siti prije nego što se prejedete.

Skrenite pažnju

Ako baš nikako ne možete bez užine prije spavanja, probajte je zamijeniti toplim napitkom. Šalica čaja može biti sasvim dovoljna da ugasi jaku želju za hranom. Osim toga, ako ste skloni jedenju iz dosade, ritual pripreme čaja može biti koristan za  skretanje pažnje. Ukoliko je nesvjesno grickanje ispred televizora vaša loša navika i problem, probajte (ma koliko vam besmisleno zvučalo!) isključiti TV.

Izvor : vecernji


0 komentari:

Objavi komentar