subota, 31. siječnja 2015.

Odgađate majčinstvo? Zbog ovoga biste se mogli i predomisliti


Svi razlozi za odgađanje majčinstva su razumljivi, ipak – statistike djeluju zastrašujuće


Intimni razlozi za odgađanje majčinstva su raznovrsni.





Osobe koje su odrasle u disfunkcionalnim obiteljima ponekad dugo nisu spremne zasnovati vlastitu. Međutim, događa se da i oni koji su, naprotiv, odrasli u savršenim obiteljima stalno odgađaju brak, jer nikad nisu dovoljno sigurni da su pronašli osobu s kojom će osnovati zajednicu stabilnu kao što je bila ona njihovih roditelja.

Često se događa i da kći ne želi ponoviti sudbinu majke koja se rano udala i rodila djecu, zapostavila karijeru i sve svoje interese, pa je već u četrdeset i nekoj bila umorna od života. Također, ne treba zanemariti činjenicu da u životu žene i partner igra značajnu ulogu. Nije dovoljno samo poželjeti roditi dijete, za to treba imati i odgovarajućeg partnera. Žena koja ga nema, čak i ako se jako želi ostvariti kao majka, ne može ništa učiniti. Neke odluče začeti dijete s bilo kojim muškarcem, samo da bi rodile, ali to je ipak rjeđi slučaj, pogotovo u našem društvu.


Neumoljiva statistika

Svi razlozi za odgađanje majčinstva su razumljivi, ipak – statistike djeluju zastrašujuće. Medicina kaže da nakon 35. godine sposobnost začeća naglo opada. Na primjer, u 37. godini preostaje samo 10.000 do 40.000 jajnih stanica od dva milijuna s kojima se žena rađa. Štoviše, većina njih će biti uništena prije oslobađanja iz jajnika.

Iako je sposobnost začeća individualna, stručnjaci se slažu da će čak 95% žena imati problema sa začećem u četrdesetim godinama. Statistike uspješnosti postupka izvantjelesne  oplodnje nisu ništa manje brutalne. Uspješnost kod žena od 35. do 37. godine iznosi oko 20%, a samo 5% kod žena u 43. ili 44. godini


Izvor : vecernji

0 komentari:

Objavi komentar