utorak, 27. siječnja 2015.

KREMASTA FANTAZIJA: Banana split torti nemoguće je odoljeti




Ljubitelji kremastih kolača svakako bi trebali probati banana split tortu





Potrebni sastojci:

Tijesto:
5 jaja
5 žlica tople vode
150 g šećera
100 g brašna
25 g škrobnog brašna (Gustina)
25 g kakaa u prahu

Prva krema:
1 vrećica pudinga s okusom čokolade
500 ml mlijeka
2 žlice šećera
250 g mascarpone sira
3 lista bijele želatine
100 g čokolade za kuhanje
30 g kakaa u prahu
150 ml slatkog vrhnja za šlag
4 – 5 banana
sok od 1 limuna

Druga krema:
1 vrećica pudinga s okusom vanilije
500 ml mlijeka
2 žlice šećera
3 lista bijele želatine
1 flašica vanilija arome
150 ml slatkog vrhnja za šlag

Ukrašavanje:
300 ml slatkog vrhnja za šlag
bijela narezana čokolada
banane
med ili limun

Priprema:

Tijesto: Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke čvrsto izraditi i polako, uz neprestano miješanje dodavati 50 g šećera. Žumanjke zajedno s toplom vodom pjenasto umutiti i polako dodati ostatak šećera. Zatim brašno zajedno sa snijegom od bjelanjaka dodati žumanjcima i lagano metlicom za snijeg umiješati. Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela. U jedan dio dodati 25 g Gustina a u drugi dio 25 g kakaa i također metlicom za snijeg umiješati. Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom za pečenje i svako tijesto posebno peći 30 min. na temp. 180 °C. Biskvite ostaviti da se ohlade. Zatim svaki biskvit jednom vodoravno prerezati.

Prva krema: 3 lista želatine u hladnoj vodi omekšati. Čokoladu narezati i na pari omekšati. 150 ml slatkog vrhnja čvrsto izraditi. Puding od čokolade skuhati po uputi s ½ l mlijeka i 2 žlice šećera. Skloniti sa štednjaka, dodati ocijeđenu želatinu, izmiješati, prekriti folijom svježine (direktno na površinu) i ostaviti da se ohladi. Zatim hladan puding izmiješati s mascarpone sirom, rastopljenom čokoladom i kakaom. Na kraju metlicom za snijeg lagano umiješati tučeno slatko vrhnje.

Druga krema: 3 lista želatine u hladnoj vodi omekšati. 150 ml slatkog vrhnja čvrsto izraditi. Puding od vanilije skuhati po uputi s ½ l mlijeka i 2 žlice šećera. Skloniti sa štednjaka, dodati ocijeđenu želatinu, aromu vanilije, izmiješati, prekriti folijom svježine (direktno na površinu) i ostaviti da se ohladi. Zatim hladan puding metlicom za snijeg izmiješati lagano s tučenim vrhnjem.

Slaganje i ukrašavanje torte: Na tanjur za tortu staviti svijetli biskvit i oko njega obruč kalupa od torte. Biskvit premazati polovinom čokoladne kreme, staviti tamni biskvit, premazati ga polovinom kreme od vanilije, zatim posložiti narezane banane, koje ste prethodno poprskali sokom od limuna i banane premazati ostatkom kreme od vanilije. Prekriti svijetlim biskvitom, koji premažemo ostatkom čokoladne kreme (oko 5 žlica odvojiti). Na kraju položiti na kremu tamni biskvit. S odvojenih 5 žlica kreme tortu premazati odozgor i staviti u hladnjak preko noći.

Sutradan čvrsto izradite 300 ml slatkog vrhnja. Bijelu čokoladu tanko narezati. Banane narezati i preliti s malo meda ili limuna, da ne dobiju tamnu boju. Tortu oprezno oštrim nožem odvojiti od kalupa i premazati tučenim vrhnjem. Ukrasiti narezanom bijelom čokoladom i bananama.

Izvor: Tportal

0 komentari:

Objavi komentar