utorak, 27. siječnja 2015.

SLATKI UŽITAK: Možete li odoljeti ovoj kremastoj torti?



Potrebni sastojci:

Prhko tijesto:
15 dag brašna
1 žličica kakaa
4 dag šećera
1 žličica soka od limuna
10 dag omekšanog maslaca

Biskvit:
1 jaje
2 žlice vrele vode
5 dag šećera
1 vanilin šećer
7,5 dag brašna
1 žličica praška za pecivo

Za premazivanje:
3 žlice marmelade od malina

Tamna krema:
3 lista želatine
2 žlice šećera
3 žlice kakaa
5 žlica hladne vode
3,75 dl slatkog vrhnja

Svijetla krema:
3 lista želatine
4 žlice rakije od trešanja ili višanja
3,75 dl slatkog vrhnja
1 žličica šećera
1 vanilin šećer

Za ukrašavanje:
1,5 dl slatkog vrhnja
4 žlice naribane čokolade

Priprema:

Pećnicu zagrijati na 200 °C. Brašno i kakao izmiješati. Dodati šećer, sok od limuna i omekšan maslac. Izraditi električnom miješalicom za tijesto. Zatim istresti na radnu plohu i glatko umijesiti. Kalup za tortu (24 cm) namazati maslacem, staviti tijesto i ravnomjerno razviti. Peći 15 minuta. Pečeno tijesto odmah odvojiti nožem od kalupa i oprezno prebaciti na rešetku (jer je jako prhko) te ostaviti da se hladi. Hladno tijesto premazati marmeladom od malina.

Jaje i vruću vodu mikserom pjenasto izraditi. Dodati šećer, vanilin šećer i miješati oko dvije minute. Brašno i prašak za pecivo izmiješati i dodati masi od jaja. Izmiješati najnižom brzinom. Dno kalupa za tortu obložiti papirom, staviti tijesto, izravnati i peći oko 15 minuta na 185 °C. Pečeni biskvit staviti na rešetku, odvojiti papir i ostaviti da se hladi. Ohlađeni biskvit staviti na tijesto namazano marmeladom.

Tri lista želatine namočiti u hladnoj vodi. Dvije žlice šećera, tri žlice kakaa i pet žlica vode dobro izmiješati. Staviti na štednjak i zagrijati miješajući dok se šećer ne rastopi. Želatinu ocijediti, dodati masi s kakaom i miješati dok se želatina ne rastopi. Kratko ohladiti. U međuvremenu slatko vrhnje izraditi (ne do kraja) te polagano sipati smjesu od kakaa, neprestano miješajući. Tamnom kremom namazati biskvit, tako da rubove oko 2 cm ostavite slobodne, a kremu namažete u obliku kupole. Staviti u hladnjak da se krema malo stvrdne.

Za svijetlu kremu: tri lista želatine namočiti u hladnoj vodi. Rakiju od trešnje zagrijati te dodati omekšanu i ocijeđenu želatinu. Miješati dok se ne rastopi. Slatko vrhnje izraditi zajedno sa šećerom i vanilin šećerom (ne do kraja). Vrhnju dodati rastopljenu želatinu, neprestano miješajući. Izvaditi namazani biskvit iz hladnjaka, staviti obruč kalupa oko torte te namazati slatkim vrhnjem. Ostaviti u hladnjaku preko noći. Zatim odvojiti nožem obruč i tortu okolo namazati šlagom. Posuti naribanom čokoladom.

Izvor: Tportal

0 komentari:

Objavi komentar