ponedjeljak, 26. siječnja 2015.

SUPER UKUSNO: Napravite domaći Jaffa keks




Obožavam jaffa keks i jedan dan mi je palo na pamet, te sam se zapitala: “Kako bi izgledao jaffa keks iz domaće radinosti?”, nije mi trebalo dugo da provjerim, evo pogledajte i vi!



Sastojci:

Za biskvit:
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna

Za žele:
oko 3.5 dl cedjene pomorandže
1 kesica želatina (za 1/2 l tečnosti)
3 kašike šećera

Za glazuru:
200 g čokolade za kuvanje

Postupak:

1. Umutiti biskvit od 4 jaja, 4 kašike brašna i 4 kašike šećera (ja sam mutila sve zajedno, nisam odvajala belanca i žumanca, možda malo duže traje ali umuti se lepo i penasto). Ispeći na plehu od rerne obloženim papirom za pečenje. Ohladiti, pa okruglom modlom obima 5 cm vaditi krugove.

2. Iscedjenu pomorandžu procediti da nema mrvica, dodati 3 kašike šećera i rastopljeni želatin pripremljen prema uputstvu sa kesice. Razliti na pleh 24×34 cm, ili neki drugi slične površine, obložen papirom za pečenje. Paziti da je odabrani pleh ravan, da se ne desi da se žele slije samo na jednu stranu pleha. Kad se žele stegne par sati u frižideru, okruglom modlom obima 3 cm otisnuti krugove. Restlove izvaditi pa krugove pažljivo prebacivati na pripremljene biskvitne podloge.

3. Čokoladu otopiti na najnižoj temperaturi ili u mikrotalasnoj 10 minuta na 180 W, bez dodavanja ičega. Razmazati je u tankom sloju na masni papir, u površini 20×30 cm, na dva mesta. Kad se stegne, iz svake table vaditi krugove, istom ili malo većom modlom od one kojom je sečen biskvit.

Modlu ugrejati pre otiskivnja krugova. Čokoladne krugove postaviti preko biskvita sa želeom i ugrejati odozgo (ja sam grejala fenom, a verovatno bi moglo i u mlakoj/toploj rerni), da se ocrta krug želea, i da se čokolada prilepi za keks. Ostaviti da se galzura stegne.

Izvor: magazin

0 komentari:

Objavi komentar