Za jedan biskvit:Puslica torta
3 bjelanca
3 kasike secera
50 gr przenih mljevenih ljesnika
1 kasicica limunovog soka
1 kasika brasna
Za krem:
9 zumanaca
9 kasika secera
3 vanil secera
3 pudinga od vanilije
2 kasike gustina
9 dcl mlijeka
150 gr tamne cokolade (ili mlijecne ili sa ljesnicima)
150 gr bijele cokolade
200 gr maslaca ili margarina
4 dcl vrhnja za slag
Jos potrebno:
2 kesice praha za slag pjenu
2 dcl mlijeka
drobljena cokolada ili coko oblici
Priprema:
Umutiti bjelanca sa secerom i limunovim sokom u cvrst snijeg..Pomijesati ljesnjake sa brasnom pa ih lagano dodati u snijeg od bjelanaca i sjediniti..Istresti u kalup oblozen papirom za pecenje i peci na 200 C oko 10 minuta..Potrebno je uraditi 3 ovakva biskvita..
Gustin, zumanca i prah za puding pomijesati i dodati u to oko 1 dcl mlijeka pa sve mikserom dobro izmiksati da nebude grudvica…Secer i vanil secer dodati u 8 dcl mlijeka i pustiti da prokuha..Smanjiti zatim temperaturu, dodati onaj 1 dcl mlijeka u kome su umijesani gustin, zumanci i puding i neprestano mijesati dok se masa nepocne zgusnjavati…Ohladiti je zatim pa umijesati u nju maslac ili margarin pjenasto umucen..Podijeliti smjesu na dva dijela pa u jedan dodati tamnu cokoladu otopljenu na pari a u drugi bijelu cokoladu…Umutiti 4 dcl vrhnja za slag u cvrst snijeg..Redati bisvit, trecinu jedne kreme, trecinu druge kreme, trecinu slaga pa ponoviti jos dva puta…Ostaviti tortu da se stegne pa je dekorisati sa slag pjenom i drobljenom cokoladom.
Prijatno!
tortekolaci.com
0 komentari:
Objavi komentar