nedjelja, 1. veljače 2015.

FINA KREM TORTA


Torta je jako lijepa, u trenu je nestala i spremam se da je opet pravim jedan dan.Preporučujem i vama da je probate..Prijatno!

Sastojci:

1 l mlijeka
16 kašika šećera
1 dcl vode


4 kesice želatine (1 vrećica od 10 gr)
1 l slatkog vrhnja
300 gr mljevenog keksa (plazma)
100 gr bijele čokolade
200 gr čokolade za kuhanje


Priprema:

U šerpu staviti mlijeko, dodati šećer i kuhati dok ne provrije.
Posebno umutiti 1 dcl vode i želatin, te dodati ključalom mlijeku, promješati i kuhati 1 minut. Zatim skloniti sa šporeta i ostaviti da stoji u frižideru 8 sati dok se nedobije čvrsta pihtijasta masa (ja sam ovo pripremila uvečer prije spavanja).
Umutiti slatko vrhnje u čvrst šlag, a potom dodavati kašiku po kaiku pihtijaste mase koja se ohladila u frižideru (želatin i mlijeko). Sve vrijeme mutimo mikserom umjerenim tempom, dok ne dodamo i zadnju kašiku smjese.
Izmiksanu smjesu podjeliti na 3 jednaka dijela. U prvi dio dodati mljeveni keks i izmješati kuhačom ručno…U drugi dio dodati rendanu bijelu čokoladu (umutiti mikserom)…i u treći dio dodati čokoladu za kuhanje koju smo prethodno otopili i izmješati kuhačom ručno!


Kalup za torte ili šerpu u kojoj pečete kore za tortu, obložiti folijomi sipati prvo fil sa čokoladom za kuhanje, pa sa bijelom ribanom čokoladom i na kraju dio sa mljevenim keksom.
Tortu ostaviti par sati u frižideru da se stegne. Zatim je okrenuti na tanjur naopako i skinuti foliju. Tortu ukrasiti po vlastitoj želji…Ja sam ugrijala malo čokolade i par kapi margarina i ukrasila je odozgo…

Izvor: http://receptikuhar.blogspot.com

0 komentari:

Objavi komentar