ponedjeljak, 2. veljače 2015.

Grčka torta


Torta koja je vec godinama ne zaobilazna kod nas (velikih ljubitelja voćnih
torti) Savršena za prekrivanje fondanom!

Autor: natalli


Sastojci
Biskvit
15 Belanjaka
15 kašika šećera
9 kašike mlevenih orasa
6 kašika mlevene plazme
3 kašike brašna
3 praška za pecivo

Fil 1
15 žumanjaka
10 kašika šećera
2 mlečne milka čokolade
200g pečenih, krupno mlevenih lešnika
100-150g drobljenog plazma keksa

Fil 2
1/2l mleka
5 kašika brašna
3/4 margarina

Priprema
1. Izmutiti 5 belanaca sa 5 kašika šećera. Kašikom umešati 1 kašiku brašna, 3 kašike
mlevenih orasa, 2 kašike mlevene plazme i jedan prašak za pecivo. Peći u okruglom
kalupu promera 26-28 cm, na 200C dok se biskvit ne odvoji od ruba kalupa. tako tri kore
(ja nekad ispečem cetiri ili pet kora, sve zavisi od potrebne visine torte, kad ju
prekrivam fondanom. onda za toliko povecam materijal)
2. Fil 1 Izmutiti žumanjca sa šećerom na pari (ja to radim u mikrovalnoj) po želji dodati
čokoladu u fil da se istopi, ili ju iseckati pa staviti u hladan fil (ja nekad seckam, a
nekad stavim da se istopi)
3. Fil 2 Skuvati 1/2l mleka, u mleko umesati 5 kasika brasna, tako sto skinete sa vatre, da
se ne bi stvorile grudvice. Vratiti na vatru da provri. U ovaj fil ne ide secer, jer je prvi
fil dovoljno sladak.
4. Spojiti fil1 i fil2, dodati 3/4 margarina, pečeni, grubo mleveni lešnik, drobljenu plazmu,
i seckanu čokoladu ako je niste otopili dok ste kuvali fil 1. Sve dobro umutiti.
5. Filovati, ovisno o potrebi, ja uvek zavrsim sa korom, jer ovu tortu uvek oblazem
fondanom jer je savrsena za to.

www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar