četvrtak, 12. veljače 2015.

MUDRA “SPAŠAVANJE ŽIVOTA” MOŽE ZAISTA SPASITI ŽIVOT


MUDRA “SPAŠAVANJE ŽIVOTA” MOŽE ZAISTA SPASITI ŽIVOT Uz pomoć ove metode možemo ojačati imunitet, poboljšati raspoloženje, osigurati kvalitetan san, nadoknaditi izgubljenu energiju, pojačati koncentraciju, učinkovito se riješiti fizičke ili psihičke boli, no i mnogo više od toga. Naime, izvođenje određenih gesti može uvelike pomoći i pri iscjeljenju brojnih bolesti.

Šta su mudre?

Mudra predstavlja poseban položaj prstiju i ruke, koji se koristi za uspostavljanje unutrašnje ravnoteže i iscjeljivanje. Riječ mudra se prevodi sa sanskrta kao “poklon radosti” (mud – radost i ra – poklon). Na sanskrtu ujedno znači ‘spoj’ i ‘tok’, pri čemu se misli na slobodan protok energije nužan za unutrašnju ravnotežu i zdravlje. Govoreći o mudrama zapravo govorimo o nizu simbola ili položaja koji služe za obnavljanje tjelesne energije, te postizanje optimalnog zdravlja.

Na mudre možemo gledati kao na tihi jezik – geste kojima je cilj omogućiti slobodan protok energije kroz tjelesne energetske kanale. Tokom izvođenja određene mudre, mozak preko živčanih završetaka u prstima prima jedinstvenu poruku i zatim djeluje u skladu s njom. Na taj način tijelo komunicira s umom u cilju uspostave prirodne ravnoteže. Iz tog razloga, mudrama se pripisuju brojna terapeutska i iscjeljujuća svojstva.

Uz pomoć ove metode možemo ojačati imunitet, poboljšati raspoloženje, osigurati kvalitetan san, nadoknaditi izgubljenu energiju, pojačati koncentraciju, učinkovito se riješiti fizičke ili psihičke boli, no i mnogo više od toga. Naime, izvođenje određenih gesti može uvelike pomoći i pri iscjeljenju brojnih bolesti.

Brojna svjedočanstva o povoljnom utjecaju mudri na zdravlje često se pripisuju placebo učinku, no to nije tačno.

Jedno od istraživanja vezano uz rad mozga, čiji su rezultati u novembru 2009. objavljeni u glasniku Američke akademije znanosti, pokazalo je da se tokom izvođenja određenih mudri aktiviraju određeni centri u mozgu.

Kako se izvode mudre

Mudre možete raditi sjedeći, stojeći ili ležeći, bilo gdje i kad god vam to okolnosti dopuštaju, primjerice, čak i dok gledate televiziju, pa i u društvu, na plaži ili tokom šetnje. Ležeći položaj osobito je povoljan za ljude koji zbog bolesti ili nakon operativnih zahvata ne mogu ustati iz postelje.

Ipak, opuštanje u miru i tišini samo po sebi uvelike pridonosi oporavku i izlječenju, pa kad god možete, sjednite u udoban položaj ili zauzmite jedan od položaja za meditaciju, i odabranu mudru izvodite s rukama položenim na bedra.

Ne morate jako pritiskati prste – lagani dodir biti će posve dovoljan. Radite mudre s obje ruke istodobno. Ovisno o tegobi ili oboljenju, u tom položaju provedite od 3 do 45 minuta. Pri radu s mudrama preporučljivo je osloniti se na unutarnji osjećaj.

Katkad će biti dovoljno samo nekoliko minuta da biste osjetili poboljšanje, katkad ćete morati biti ustrajniji. Općenito, kao i pri svakoj drugoj terapiji, lakše i prolazne tegobe zahtijevaju kraći svakodnevni tretman, za razliku od težih poremećaja i oboljenja, koje je nužno svakodnevno tretirati u cjelokupnom trajanju od 45 minuta.

Ovisno o tegobama, poboljšanje ili izlječenje će nastupiti u roku od tjedan do mjesec dana. Najbolji rezultati postižu se jednokratnim izvođenjem od 45 minuta, ali ako za to nemate vremena ili strpljenja, mudre možete raditi i po 5, 10 ili 15 minuta, više puta na dan, do ukupnog trajanja od 45 minuta.

Mudra “Spašavanje života” – Apana Vayu mudra

Vrlo važna mudra, prva je pomoć kod srčanih problema. “Spasiteljica života” može doslovce spasiti život ili uvelike umanjiti posljedice srčanog udara. Općenito, povećava vitalnost, opušta mišiće, te učinkovito uklanja bol.

Učinkovita je posebno kod: boli u srcu, srčanog napada, lupanja srca, kod infarkta miokarda. Ako ju odmah upotrijebite, može uistinu spasiti život.

Mudru prakticirajte čim osjetite tegobu, radite je s obje ruke kao na naslovnoj slici.

Kažiprst savinite tako da dodirne jagodicom podnožje palca. Jagodice srednjeg prsta i prstenjak spojimo s jagodicom palca, a mali prst ostavite ravan. Mudra donosi brzo olakšanje i učinkovita je kod srčanih problema kao da ste uzeli nitroglicerin. Ne morate jako pritiskati prste – lagani dodir biti će posve dovoljan. Radite mudru s obje ruke istodobno.

http://aura.ba

0 komentari:

Objavi komentar