utorak, 3. veljače 2015.

Musaka od krumpira i mljevenog mesa



Danas je na kuharski repertoar došla i jedna klasična stara dobra musaka koju dugo već nisam radila a ovaj put u nju nisam čak ‘ništa bućkala i dodavala’ kako kaže moj suprug, pa ju je i nazvao Musaka vulgaris domesticus ;)
Često nam za ručak pripremam musake u raznim varijantama i baš zbog toga ih volim jer promjenom samo jednog sastojka ili dodatkom nekog drugog okus može ispasti totalno drugačiji. Rijetko kad se odlučim samo za krumpir i meso, gotovo uvijek ubacim još neko povrće, bilo samo blanširano ili pečeno ili pohano. Ovo je u biti običan složenac od mljevenog mesa i krumpira zaliven smjesom vrhnja i jaja i lijepo zapečen, ali uz par trikova kao što su: vino kod pirjanja mesa ili malo slatkog ketchupa, ili pak sir između slojeva mesa i krumpira ovo jelo postaje prava sočna delicija.  Meni je najdraža musaka s pohanim patliđanima ili tikvicama, ali to ću vam neki drugi put skuhati. Takve su musake najukusnije ako se pripremaju sa svježim povrćem iz vrta, a poznavajući našu baku i ove će godine toga biti u izobilju pa neće nedostajati niti finih jela sa povrćem.

Potrebno:

1,5 kg krumpira
50 dag mljevenog mesa
1 luk
1 dl bijelog vina
2 dl soka od rajčice
žlica, dvije ketchupa
vegeta, sol, papar
1/2 povrtne kocke za juhu
4 jaja
4 žlice kiselog vrhnja
20 dag ribanog sira trapist


Priprema:

Skuhati krumpir u ljusci, oguliti ga i narezati na tanje ploške.
Na ulju pržiti luk, dodati mljeveno meso pa uz miješanje pržiti dok ne posmeđi. Posoliti i začiniti po želji, dodati vino pa pustiti da tekućina ispari. Tada dodati rajčicu i ketchup i oko 2 dl vode pa uz povremeno miješanje pirjati oko 20 min.
U manjoj posudi pjenjačom umutiti jaja i vrhnje, povegetiti ili posoliti.
U namašćenu vatrostalnu posudu slagati red krumpira da prekrije dno, po njemu rasporediti žlicom malo smjese od jaja, rasporedti potom meso, posipati sirom pa ponovo složiti  deblji sloj krumpira. Sve zaliti smjesom jaja i vrhnja, posipati sirom i peći u pećnici na 200℃ oko 30 min dok ne poprimi zlaćanu boju.
U ovo jelo najbolje paše hladna zelena salata kristalka.

Dobar tek!

Recepte za ostale ukusne musake koje sam pripremila možete pronaći ovdje:)


Redoslijed izradu u slikama:




Izvor :http://recipeci.com/


0 komentari:

Objavi komentar