petak, 6. veljače 2015.

Nisu svi dobri za vas: Evo koji čajevi su odgovarajući za vašu krvnu grupu, a koji vam ne prijaju


Kao što postoji lekovito bilje koje odgovara određenoj krvnoj grupi, tako postoji bilje koje i pored sve lekovitosti – ne treba koristiti.



Otkrijte čajeve koji su “prava stvar za vašu krvnu grupu” i pomozite vašem telu da ostane zdravo.

Slede najbolje i najgore kombinacije za vašu krvnu grupu.
Dobar izbor za vašu krvnu grupu

Krvna grupa 0
Osobe koje imaju krvnu grupu 0 trebalo bi da izbegavaju mleko i gluten. Iako se dobro nose sa stresom, muči ih želudačna kiselina. Čajevi koji se preporučuju osobama s krvnom grupom 0 oni su na osnovi đumbira, ginsega, zelenog čaja Sencha i čaja Matē, koji je poznata zamena za kafu. Idealan izbor čajeva za njih je mešavina Senche, ginsenga i đumbira, a umesto kafe čaj Matē ili čisti japanski zeleni čaj Sencha.

Još odgovara: peršun, hmelj, kora bresta, list duda, đumbir, cvet lipe, maslačak, vidovčica, mišljakinja, šipurak.

Krvna grupa A
To su jako emotivne i analitične osobe izrazito sklone stresu, zbog čega imaju trajno visoke vrednosti kortizola, hormona stresa. Iako im kafa ne smeta, potrebu za pretežno biljnom hranom, meditacijom i jogom upotpuniće svakodnevnim uzimanjem prikladnog čaja. Čajevi za ljude sa krvnom grupom A su tajvanski zeleni čaj Gunpovder, čaj od čistog cveta jasmina, kombinacija srebrnog jasmina i zelenog čaja Iing Hao, te mešavina hajdučke trave, nevena i majčine dušice.

Još odgovara: veliki čičak, beli glog, kora bresta, šipurak, stričak, đumbir, aloja, kantarion.

Krvna grupa B
Osobe krvne grupe B najčešće imaju spor metabolizam, sklone su autoimunim bolestima, debljanju, letargiji, hroničnom umoru i neurednom snu. Imaju otporan probavni sistem, ali slabu odbranu od bakterija, u prvom redu Escherichia coli. Trebalo bi piti vrhunski mladi zeleni čaj, organski zeleni ili crveni rooibos bez dodataka, honeibush, te imunomješavinu od bazge, Rooibos, žalfije i melise.

Još odgovara: list maline, peršun, sladić, ljuta metvica, zova, list breze, brestova kora, kantarion, maslačak, metvica, Vidovčica, stolisnik, timijan, majčina dušica, veliki čičak i žuta kiselica.

Krvna grupa AB
Pripadnici ove krvne grupe su intuitivni i nisu skloni stresu. Trebalo bi se fokusirati na posebne vrste zelenog čaja i srodnih preparata, mentu, božur, sandalovinu, te napitke od pirinča. Idealan izbor čajeva za njih je prirodni žuti čaj, mešavina vrhunskog zelenog čaja i mente ili sejak i pečena pirinač. Za muškarce sa krvnom grupom AB posebno se preporučuje mešavina koprive, mente, kataube i Rooibos.

Još odgovara: beli glog, čičak, đumbir, jagodin list, kamilica, šipurak, sladić.

Čajevi koje treba izbegavati
„Upotreba lekovitog bilja po krvnim grupama pre svega je korisna dopuna u preventivi ili kao dodatak klasičnim terapijama „, tvrdi dr Ljubinka Stojković, fito i apiterapeut iz Niša.

„Krvna grupa nije značajna samo pri izboru hrane“, govori dr Stojković. „Lekovito bilje treba uzimati pre svega u eteričnim oblicima, dakle što izvornije moguće. Poštujući pripadnost svakoj krvnoj grupi, poštuju se njene odlike.“

Kao što postoji lekovito bilje koje odgovara određenoj krvnoj grupi, tako postoji i bilje koje i pored sve lekovitosti ne treba biti primarno ili ga čak ne treba koristiti.

Dr Ljubinka Stojković navodi neodgovarajuće biljke za sve krvne grupe:
Krvna grupa 0
Aloa, kantarion, list jagode, podbel, kukuruzna svila, list sene, rusomača, veliki čičak

Krvna grupa A
ljudi sa krvnom grupom A, koja je najčešća, imaju živahan, jak temperament, ali žestoko reaguju na sve probleme u životu. Zato se ovoj grupi preporučuje fitoterapija koja će ih smiriti i „ohladiti“, pomoći njihovoj slaboj sluzokoži i preduprediti sklonosti prehladama.
Kukuruzna svila, crvena detelina, kiselica, rabarbara, mačja ljestvica

Krvna grupa B
Crvena detelina, list kajsije, lipov cvet, podbel, rusomača, divizma

Krvna grupa AB
Aloa, crvena detelina, divizma, lipov cvet, sena, rusomača, kukuruzna svila, hmelj.

(samovar.hr/biljeizdravlje.rs)

0 komentari:

Objavi komentar