ponedjeljak, 16. ožujka 2015.

Crna Čoko Kraljica



tamni biskvit

 5 bjelanjaka
 6 žlica šećera
 4 žlice ulja
 4žlice glatkog brašna
 2žlice kakaa
 1/2paketića praška za pecivo
 2 žlicemlijeka za natopiti pečeni biskvit

krema

 5 žutanjaka
 110 g šećera
 3paketića vanil šećera
 4 žlicegustina Podravka
 500 ml mlijeka
 220 g maslaca
 100 g čokolade za kuhanje
 50 gčokolade za kuhanje 70% kakaa

još potrebno

 oko 200gPetit Beurre keksa
 mlijekaza namočiti kekse
 4 žlicemarmelade od aronije Podravka
 1 vrečicaDolcela šlag kreme od čokolade
 2 vrečiceDolcela šlag pjene ili kreme od vanilije
 čokoladne mrvice za posipanje

Priprema

BISKVIT

Izmiksati bjelanjke skoro do kraja, dodati šećer i ulje, miksati do kraja. Lagano, lagano umiješati (ne mikserom) brašno pomješano sa p.z.p. i kakaom. Razvuči žlicom u namašćenom i pobrašnjenom plehu (ja pečem u 21×36). Peči na 175’C oko 15tak minuta. Pečeno, mlačno lagano natopiti sa dvije žlice toplog mlijeka. Ako tijesto “lijeno” upija mlijeko, izbosti ga vilicom, odmah će poslušati!!

KREMA

Žumanjke, gustin i dvije žlice mlijeka izmiksati i ukuhati u vruće mlijkeo kojem je dodan šećer. Kad je krema čvrsta, kuhana, u vruče umiješati maslac narezan na listiće, dodavati ga pomalo. (Neka vas ne brine ako se stvara masan sloj od maslaca koji se neće odmah povezati u kremu, kada bude hladna sve se sjedini.) (Ako vas i dalje brine količina maslaca, smanjite ju, na svoju odgovornost) :-) Dobro promješati, i dodati omekšalu čokoladu, ponovo dobro promješati da se sve lijepo sjedini. Dok se hladi povremno mješati.

Umutiti šlag kremu od čokolade, sa malo manje mlijeka nego piše u uputama, da bude gušće. Odvojeno, isto tako umutiti šlag pjenu.


SLAGATI

Biskvit, pola smjese od čokoladne kreme, petit keksi namočeni u mlijeko i poredani pokremi. Četiri pune žlice pekmeza (marmelade) od aronije malo izmješajte u posebnoj zdjelici da se lakše razmazuje. Premazati pekmez preko petit keksi, i na to lagano rasporediti ostatak čokoladne kreme.

Na vrh staviti šlag kremu od čokolade i šlag pjenu: ja sam punila špricu za ukrašavanje sa tri žlice čokoladne pa dve bijele pjene, naizmjenično, tako kad sam krenula raditi puslice redom po kolaču ispadalao je šareno.
Ili ćete jednostavno raspodjeliti obe šlag pjene na kolač, isto naizmjenično, razvuči žlicom i biti će šareno.

Posluživanje

Napraviti dan ranije, mora malo odstajati. Ja pokrijem protvan prozirnom folijom, pa sljedeći dan stavljam šlag kremu po vrhu!!!

Držati u frižideru, servirati hladno!

Posipati čokoladnim mrvicama prije posluživanja.

Vjerujem da se i ova Crna kraljica može raditi u obliku torte kao i Snježna kraljica, čak sam uvjerena, al nisam to još stigla, pa do prve prilike!


Koji tjedan kasnije: radila sam ju u obliku torte, pekla u 26 cm da tijesto ne bude predebelo, i na gornji sloj kreme slagala još jedan red petit keksi, tek onda šlag i ukrašavanje!

NAPOMENA: Ako želite malo pojačati količinu kreme, u gotovu hladnu kremu dodati 100 ml tučenog slatkog vrhnja i lagano umješati.


coolinarka.com

0 komentari:

Objavi komentar