Surutka obnavlja crevnu floru, dobra je kao majcino mleko, protiv starenja, sprecava mozdani udar, skida kilograme, ojacava organizam i mnogo drugog korisnog za nas organizam. Sir odlican za sve vrste savijaca, slatke i slane, palacinke, cheesecake, slatke pite, punjenu papriku sa sirom, za sve.
Sastojci
3 litre mleka
1 litra kefira ( ili kiselo mleko/jogurt )
Priprema
Mleko ulijte u vecu posudu i stavite na ringlu da prokljuca. Kada mleko prokljuca/provri uspite u mleko kefir i mesajte lagano dok se nepocnu stavarati grudvice sira i odvajati surutka. ( Savet: ukoliko se neodvajaju grudvice sira, dodajte 1 zlicu sirceta ali nemojte jabukovo. Meni nije bilo potrebno da dodavam sirce ) Mozete ugasiti ringlu a ako je sporet na plin smanjite temperaturu. Kada se surutka odvojila i formirale se grudvice sira, tada posudu uklonite sa vatre i neka se smesa ohladi.
Smesu procedite kroz jako gustu cediljku ili kroz gazu. Ako cedite kroz cediljku pritisnite sa zlicom ili rukama da se ocedi visak surutke i formira tvrdji sir. U slucaju groz gazu, pritisnite tanjirom. Sirutku ulijte u ciste flase i cuvajte u frizideru.
Savet :
Po zelji sir pre nego sto ste ga skroz ocedeli dodajte kajmak ili kiselo vrhnje ili samo blago osolite. Takodje mozete oblikovani sir iseci na trakice i redjati u posudu kajmak/kiselo vrhnje, narezan sir, kajmak ili lkisela pavlaka i redom. Cuvati u frizideru.
Izvor : www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar