utorak, 10. ožujka 2015.

NEĆETE VJEROVATI: Jeste li znali da ocat može sve ovo?


Ocat je poznat kao odlično sredstvo za održavanje čistoće u kući, ali ima još neke super namjene
ocat-čišćenje


Regenerira kosu
Ako ste ostali bez regeneratora za kosu, spas u zadnji čas može biti upravo jabučni ocat. U čaši vode umutite žličicu octa pa prelijte u bocu s raspršivačem, savjetuje Huffington Post. Poprskajte čistu i mokru kosu, ostavite minutu, dvije i isperite. I ne brinite, miris octa neće ostati u kosi.


Osvježite odjeću
Ponekad odjeća poput one za vježbanje i nakon pranja u perilici rublja ima ustajali miris, a tome možete doskočiti octom. Rublje operete još jednom, ali umjesto praška ulijte bijeli ocat. Operite na temperaturi na kojoj je potrebno, a zatim još jednom sve ponovite samo s pola šalice praška za pecivo i pola šalice octa.
Otjerajte mrave
Imate li problema s nepozvanim podstanarima poput mrava, samo poprskajte sve pukotine i njihova omiljena mjesta okupljanja octom.
Očistite žaluzine i rolete
Ne možete li se riješiti sve prljavštine na žaluzinama ili roletama, probajte octom. Samo uzmite čistu pamučnu krpu i namočite je u bijeli ocat pa prijeđite sve problematične dijelove.

Odčepite odvode
Ocat je prirodno sredstvo za odčepljivanje odvoda. Umjesto skupih proizvoda čiji miris nam čak može i naštetiti, u odvod ulijte emulziju od praška za pecivo i bijelog octa. Kada to odstoji neko vrijeme, dobro isperite vrelom vodom.
Korov
Ako imate korov u vrtu, a ne želite koristiti pesticide zbog drugih biljaka ili povrća koje uzgajate, samo ga dobro poprskajte bijelim octom.
Mirisi od kuhanja
Ocat može dobro upiti sve mirise od kuhanja poput one od pržene ribe. Uvečer samo ulijte bijeli ocat u jednu čašu i ostavite da stoji preko noći na kuhinji.
Meduza
U slučaju nezgode s meduzom može pomoći i ocat ako nemate ništa drugo pri ruci. Zahvaćeno područje umočite u ocat i držite 15 minuta do pola sata. Kiselina iz octa sprečava da sitne iglice koje meduza ispušta puštaju još više otrova. Ipak, budite na oprezu kod takvih ozljeda jer je moguće da ste alergični, a u tom slučaju trebate odmah posjetiti liječnika.
Pranje voća i povrća
Urednici Cook’s Illustrated radili su malo istraživanje i zaključili da je povrće i voće sigurnije prati octom. Napravite mješavinu octa i vode te poprskajte svaku voćku ili povrće zasebno pa još isperite vodom. Oprat ćete sve bakterije i prljavštine.
Čuvanje odjeće u boji
Ponekad unatoč razdavanju odjeće zbog osjetljivih boja možemo doživjeti nezgodu kada peremo novi komad koji pusti boju i ostavi mrlje na ostalom rublju. Bojite li se da bi nova majica mogla napraviti šareni kaos, prije prvog pranja namočite je na 20 minuta u 50 posto vode i 50 posto octa i zatim stavite u perilicu rublja.
Izvor: brzikucnisavjeti.com

0 komentari:

Objavi komentar