ponedjeljak, 23. ožujka 2015.

Nemojte da ih zanemarujete: Stopala vam govore da li ste BOLESNI!

Promene na nogama, noktima ili koži mogu da budu prvi znak potencijalnih bolesti, pa je to razlog više zbog kojeg ne smete da zanemarite stopala, pišu Novosti.
Da nešto nije u redu sa cirkulacijom, lako možete da zaključite ukoliko primetite da dlake više ne rastu na risu ili prstima, mada ih niste depilirali. Iznenadni gubitak dlaka može da znači da vaša stopala ne dobijaju dovoljno "hrane" zbog smanjenog protoka krvi i zato obavezno posetite lekara.Ukoliko često imate grčeve u stopalima, to može biti znak dehidratacije ili da vam nedostaju kalijum, magnezijum, kalcijum. Rešenje je, naravno, da pijete više vode, vežbate i u dogovoru sa lekarom unosite dodatne količine minerala.Rane koje teško zarastaju ili čirevi nikako nisu dobar znak jer ukazuju da imate povećan šećer u krvi, a ako su vam stopala stalno hladna, možda imate problema sa hipotireozom, smanjenim radom štitaste žlezde. Ovaj problem donosi sa sobom i gubitak kose, umor, gojenje, depresiju i svakako bi trebalo da posetite lekara.Iznenadna promena na nožnom palcu traži obaveznu posetu zdravstvenoj ustanovi, jer bi mogla da ukazuje na giht, zapaljenski artritis ili infekciju. Ukoliko osećate utrnulost u samo jednom stopalu ili nozi, to može da bude i posledica uzane obuće, ali i mnogih bolesti, poput periferne neuropatije.
Oštar bol u peti takođe može da bude posledica neadekvatne obuće ali i gojaznosti, a ukoliko vas stopala svrbe ili se ljušte, sigurno je reč o gljivičnoj infekciji. Isto važi i za žute nokte na nogama (najčešće palac) i neophodno je da mažete neku antigljivičnu kremu.

dnevno.rs

0 komentari:

Objavi komentar