utorak, 10. ožujka 2015.

NOVI I JEDNOSTAVNI TEST PROVJERE: Saznajte imate li rak uz pomoć jogurta!




Znanstvenici sa Instituta za tehnologiju Massachusetts došli su do još jedne jednostavne metode otkrivanja raka, koja uključuje samo jogurt i test urina.
Profesor Sangeeta Bhatia razvio je molekule koje se ponašaju kao biomarkeri u otkrivanju stanica raka debelog crijeva. Naime, tvrdi da ako se te molekule popiju zajedno s jogurtom one će pronaći svoj put do stanica raka gdje se enzimi rastvaraju do sitnih čestica i izbacuju iz tijela urinom.


Sve što je tad potrebno je uzeti mali komad papira i pokupiti te čestice. Ranije metode otkrivanja rada debelog crijeva uključivale su unošenje tih molekula injekcijom, a nova metoda uklonila je invazivni dio modiciranjem bakterija u jogurtu, piše technologyreview.com

Testiranja su provedena nad laboratorijskim miševima, dok bi se u kliničkim testiranjima kod ljudskih pacijenata ta metoda pokazala krajnje jednostavnom i jeftinom u otkrivanju te opake bolesti.


Prema Američkom udruženju za borbu protiv raka (ACS), tek 40 posto ljudi s rakom debelog crijeva imaju ranu dijagnozu te bolesti, zbog premalog broja pretraga.

dnevno.hr

0 komentari:

Objavi komentar