četvrtak, 12. ožujka 2015.

Pita s jabukama
Pita s jabukama jest tradicionalni desert, iako je teško utvrditi odakle kolač od jabuka vuče korijene budući da je jabuka vrlo rasprostanjeno voće, a svugdje gdje uspjeva drvo jabuke, spravlja se i pita od jabuka. Naš recept udomaćen je pak u kontitnetalnom dijelu Hrvatske.


Sastojci nadjeva za pitu s jabukama

1 kg jabuka
10 dkg oraha
šećera po okusu (koliko tko voli slatko, odnosno koliko su jabuke kisele)
cimet po okusu
1 vrećica vanili šećera


Priprema

Tijesto podijeliti na dva dijela. Pleh namastiti i pobrašniti. Jednu polovicu tijesta razvaljati prema kalupu ili plehu, pažljivo prenijeti u pleh, posuti s 5 dkg oraha i peći u zagrijanoj pečnici na 150°C 20-30 minuta.


Izvaditi iz pečnice, naribane jabuke lagano ocijediti od viška tekućine, složiti preko pečene kore, posuti ostatkom oraha, cimetom vanili šećerom i običnim šećerom prema okusu. Ovako pripremljene jabuke prekriti korom od drugog dijela tijesta. Gornju koru izbosti vilicom (ravnomjerno na 15-ak mjesta) kako kora ne bi popucala. Pripremljenu pitu staviti u pečnicu na 175°C i peći 40-ak minuta. Narezati na kocke (ako se peče u plehu) ili šnite (ako se peče u okrugom modlu), te po okusu posuti s šećerom u prahu.


/www.recepti.hr

0 komentari:

Objavi komentar