nedjelja, 1. ožujka 2015.

Precious moments






Precious moments
Nešto najfinije što sam do sada napravila! Najbitnije kod slastica mi je da
imaju opojan miris - toliko dobar da ga poželim pretvoriti u parfem :-) Drugo -
da su sastojci lijepo raspoređeni, a ne nabacani :-) I onda sam očarana! Ta
aroma mi je još u glavi... nešto predivno! Za sve one koji vole miris čokolade
& mlijeka u prahu, miris prženih lješnjaka i maslaca... sjedinjeno u sočnu i
osvježavajuću tortu. 'Sva prava zadržana' s punim pravom :D

Autor: VioletLove

Sastojci

biskvit
8 bjelanaca + prstohvat soli
10 žlica šećera
10 žlica oštrog brašna
5 žlica gorkog kakaa
1 paketić praška za pecivo
1 paketić vanilin šećera
1 žličica cimeta
200 ml tekućeg jogurta (3,2% m.m.)
200 ml ulja
preljev za biskvit
300 ml mlijeka
3 žlice čokolade u prahu
1 zvjezdasti anis


krema

8 žumanaca
200 g šećera
2 paketića vanilin šećera
100 ml mlijeka
100 g mlijeka u prahu
200 g maslaca
200 g čokolade u prahu
100 g lješnjaka
100 ml vrhnja za šlag

premaz

400 ml vrhnja za šlag
1 paketić šlagfixa
100 g kiselog vrhnja

Priprema

1. Za biskvit istući čvrst snijeg sa malo soli, šećerom i vanilin šećerom, potom lagano
pjenjačom umiješati ulje, jogurt i prosijano brašno s praškom za pecivo, kakaom i
cimetom.
2. Smjesu izliti na najveći lim za pečenje (onaj od pećnice) obložen papirom za pečenje i
staviti peći u zagrijanu pećnicu (160*C). Ne treba mu dugo... izvaditi, ohladiti.
3. Prerezati na 2 dijela, svaki pažljivo odvojiti od papira (biskvit je sočan i nježan, stoga
pažljivo), prvi dio položiti na pladanj i lagano natopiti vrućim preljevom (za preljev
prokuhati sve sastojke). Drugi dio također natopiti, ostaviti da se ohlade i sve fino
prožme.
4. Za kremu pjenasto istući žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, potom tući na pari dok
smjesa ne postane gusta. Umiješati mlijeko i prosijano mlijeko u prahu, potom još 5
minuta tući na pari, dok se ne zgusne. Umiješati čokoladu u prahu, ohladiti.
5. Lješnjake popeći i oljuštiti. Samljeti ih (prvo u multipraktiku, potom u mlinčiću za kavu
- dok ne dobijete masnu, mazivu masu).
6. U kremu umiksati omekšali maslac, masu od lješnjaka i čvrsto tučeni šlag.
7. Za premaz čvrsto istući dobro rashlađeno vrhnje za šlag sa šlagfixom i kiselim vrhnjem.
8. Svaki biskvit premazati polovicom kreme, potom šlag kremom i ukrasiti po želji... ja
sam samljela napolitanke sa običnim keksićima i posipala. Može i strugotine čokolade...
9. Dooobro je rashladiti, i isto tako dobro rashlađenu rezati :-)


Posluživanje

E sad, papagaji jedni :-)
 Naoštriti dugačak, tanak nož, pripremiti bokal sa vrelom vodom i čvrste papirnate ubruse.
Za svaki zarez nož uroniti u vodu, otresti višak, napraviti energičan potez (nema povlačenja
noža gore-dolje nego JEDAN dugačak i čvrst zarez preko cijele torte). Obrisati nož, uroniti
u vodu i tako redom. Voda na kraju mora biti kristalno čista... sukladno tome, nema
nijedne mrlje na vašim kriškama torte :-) I sve to već znate :-) Bitno da imate biskvit koji
je sočan i ne mrvi se, i kreme koje su fino očvrsnule i ne mackaju se - to je ono najbitnije.
 Uživajte :-*


www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar