nedjelja, 8. ožujka 2015.

Šnenokle - Žličnjaci od snijega





Poznati u kontinentalnoj Hrvatskoj kao šnenokle, a uz more kao paradižet, udomaćena je slastica koja dobro rashlađena odlično paše u tople ljetne dane.

Mogli bismo reći da je tradicionalna, a ima više varijacija na temu: s karamelom, keksima, čokoladom, sirupom od višanja…

Ono što se na engleskom govornom području zove a floating island (plutajući otoci), na francuskom les œufs à la neige (snježna jaja), njemačkom Schnee-Eier (također snježna jaja), ili primjerice na poljskom zupa nic (ptičje mlijeko) jednostavna je i ukusna slastica koju mogu pripremiti i početnici.



Sastojci

1 l mlijeka
5 bjelanjaka
5 žutanjaka
10 dkg šećera
1/4 mahune vanilije (ili vrećica vanilin šećera)
1 žlica škroba (recimo gustina)

Postupak pripreme

U mlijeko se stavi šećer i vanilija, pa se kuha do vrenja. Dok se mlijeko kuha, od bjelanjaka se tuče čvrsti snijeg. Kad je snijeg čvrsto umućen, žlicom se oblikuju knedle koji se spuštaju u vrelo mlijeko i kratko prokuhaju na obje strane. Knedle se odlože po dvije (ili tri ako su manje) u manje zdjelice (za jednu osobu) ili sve u veliku zdjelu.

Žumanjke razmutiti sa škrobom i par žlica vrućeg mlijeka (kako bi se žumanjci zagrijali i ne bi zguršali kad ih se prebaci u vruće mlijeko), pa ih se lagano i postepeno ulije u vrelo mlijeko neprestance mješajući pjenjačom.

Mlijeko sa žumanjicima se kuha i neprestano muti pjenjačom dok se ne ugusti, makne se s vatre i pusti hladiti i dalje povremeno mješajući pjenjačom (da se ne stvori kora).

Kad se krema prohadila, ulije se u zdjelice sa žličnjacima. Kad se slastica (krema i žličnjaci) ohladi do sobne temperature, prebaciti u hladnjak i dobro ohladi par sati prije posluživanja.


http://www.recepti.hr

0 komentari:

Objavi komentar