nedjelja, 8. ožujka 2015.

Osinja gnijezda

Jednostavno i fino, javite kako je ispalo!

Recepti - Osinja gnijezda
Sastojci za osinja gnijezda
1 litra brašna
dva jaja
jedan kvasac
malo ruma
toplo mlijeko
malo ulja
jedan cijeli margarin
osam žlica šećera
100gr grožđica


Postupak

Kvasac stavite u šalicu sa žlicom šećera i brašna, zaliti s toplim mlijekom. U brašno dodajte dva jaja, dvije-tri jušne žlice šećera, malo ruma, dodati prethodno pripremljen napuhnuti kvasac u mlijeku i mijesiti. Dalje dodavati toplog mlijeka i dalje mijesiti i dodati kod formiranog tijesta malo ulja da se lakše odlijepi od posude. Količina mlijeka ovisi o moći upijanja brašna.

Pustite na toplom da se diže i kad se prvi puta digne, malo promijesite, te ostavite da se još diže. Kad se drugi puta digne, promijestite i stavite na pobrašnjelu podlogu. Tijesto razvaljajte na debljinu prsta u krug. Margarin razmutite s 4 žlice šećera i time premažite razvaljano tijesto. Na to nasipajte grožđice.

Tijesto zarolajte u roladu. Roladu režite na šnitice od cca 1,5-2cm. Roladice slažite u crni lim, prethodno premazan margarinom. Pecite na 180 stupnjeva. Kada je gnijezda polupečena, zalijte sa 3-4 dcl prethodno zagrijanog mlijeka s 3-4 jušne žlice šećera. Pecite dok gnijezda ne pozlatne.

Savjet: Koristite brašno namjensko za dizana tijesta ili obično glatko brašno. Ova količina sastojaka je za puni veliki crni lim od pečnice. Količina šećera je promjenjiva, kao i grožđica, a margarin svakako izvadite dan prije da bude mekan i da se lakše može razraditi sa šećeromwww.recepti.hr

0 komentari:

Objavi komentar